Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επίθεση σε ιρακινο-αμερικανικό στρατόπεδο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις, των τελευταίων μηνών, κατά του ιρακινού στρατού πραγματοποιήθηκε χτες. Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μέσα σε κοινό στρατόπεδο ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων στη Χαμπανίγια, 60 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 στρατιώτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 50.

Μέχρι το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν στις απώλειες συγκαταλέγονται και Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο καμικάζι φορούσε στολή του ιρακινού στρατού και εικαζόταν ότι παρεισέφρησε στο στρατόπεδο από κάποιο κενό στην περίφραξη. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Στο μεταξύ σε ισόβια κάθειρξη και ατιμωτική απόταξη καταδικάστηκε από αμερικανικό στρατοδικείο ο Αμερικανός αρχιλοχίας Τζον Χάτλεϊ, καθώς κρίθηκε ένοχος για την εκτέλεση τεσσάρων Ιρακινών κρατουμένων που είχαν τα χέρια τους δεμένα, όπως και τα μάτια τους. Οι Ιρακινοί είχαν συλληφθεί από τη μονάδα του Χάτλεϊ, το 2007, μετά από ανταλλαγή πυρών, χωρίς να αποδειχθεί ότι εμπλέκονταν στη μάχη.

Εκατόμβες θυμάτων

Ο σημαντικότερος λόγος θανάτου των Ιρακινών, μεταξύ Μάρτη 2003 και Μάρτη 2009, είναι οι αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με έκθεση των «King's College» και «Royal Holloway» του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που βασίζεται σε στοιχεία της ιρακινής οργάνωσης «Iraq Body Count», δεύτερος λόγος θανάτου είναι οι επιθέσεις καμικάζι και ακολουθούν οι εκτελέσεις από «τάγματα θανάτου» διαφόρων δογμάτων. Η ιρακινή οργάνωση έχει συγκεντρώσει στοιχεία για 99.774 θανάτους, αλλά εκτιμά ότι ο αριθμός των Ιρακινών νεκρών από την έναρξη της κατοχής είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν έχει βρει στοιχεία για τις απώλειες κατά τη διάρκεια μεγάλων κατοχικών επιχειρήσεων σε πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ