Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στηρίζει τη CIA ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σάλος έχει δημιουργηθεί εντός των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως λόγω των αποκαλύψεων υπομνημάτων που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης που προκάλεσαν αντιδράσεις για τις σκληρές περιγραφές των βασανιστηρίων που η CIA εφάρμοζε εις βάρος κρατουμένων «υπόπτων για τρομοκρατία» και των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι τα στελέχη της CIA που χρησιμοποιούσαν την τεχνική των βασανιστηρίων επί προεδρίας Μπους δε θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις, με βάση μνημόνιο του 2005, όπου δείχνουν ότι, για παράδειγμα, η μέθοδος του εικονικού πνιγμού, χρησιμοποιήθηκε 266 φορές σε δύο κρατουμένους. Πέρα από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των ανακριτικών μεθόδων, στα υπομνήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται διαβεβαιώσεις για το ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι νόμιμες, παρά τις απαγορεύσεις του διεθνούς δικαίου.

Κατά τον Ομπάμα, οι ανακριτές εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, καλή τη πίστει, βασιζόμενοι σε νομικές συμβουλές που τους δόθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις απόψεις αυτές καυτηρίασε σύμφωνα με το BBC ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων, Μάνφρεντ Νόουακ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ με αυτήν την απόφαση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς έχουν υπογράψει τη Συνθήκη απαγόρευσης των βασανιστηρίων.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, γνωστός και ως «αντιπρόεδρος των βασανιστηρίων» που μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews, υπερασπίστηκε τα βασανιστήρια δηλώνοντας ότι οι μέθοδοι αυτοί έφεραν αποτελέσματα.

Μετά την επιστροφή του Μπαράκ Ομπάμα από τη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών το ζήτημα είχε γιγαντωθεί. Ο Ομπάμα αναγκάστηκε να επισκεφτεί το αρχηγείο της CIA, στο Λάνγκλεϊ δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης στη CIA» και δηλώνοντας ότι η Υπηρεσία παραμένει ο σημαντικότερος πυλώνας για την προστασία και την ασφάλεια των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ