Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Ρητορικά «πυροτεχνήματα» κατά του ρατσισμού..

ΓΕΝΕΥΗ.--

Με πολύ θόρυβο γύρω απ' την ομιλία του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και ελάχιστη ουσία επί του πρακτέου αναφορικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και των αιτιών που τον προκαλούν (π.χ. φτώχεια, ανασφάλεια) πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πολυσυζητημένη διάσκεψη για το ρατσισμό.

Τουλάχιστον 140 μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν χτες συναινετικά το 16σέλιδο κείμενο των 143 άρθρων της διακήρυξης κατά του ρατσισμού όπου μεταξύ άλλων:

  • Καταδικάζονται οι νομοθεσίες, οι πολιτικές και οι πρακτικές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας κ.λπ.
  • Εκφράζεται «θλίψη» για αναρίθμητα περιστατικά ρατσισμού, θρησκευτικής μη ανεκτικότητας και βίας όπως η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός, η χριστιανοφοβία κ.λπ.
  • Αναφέρεται ότι η φτώχεια, η υπανάπτυξη, οι οικονομικές ανισότητες και πρακτικές που γενικεύουν την ανέχεια συνδέονται στενά με το ρατσισμό, την ξενοφοβία και συμβάλλουν στη διαμόρφωση επίμονων ρατσιστικών συμπεριφορών.

Η υιοθέτηση της διακήρυξης που αποτελεί συνέχεια ανάλογης διάσκεψης στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής το 2001, σχολιάστηκε από αξιωματούχους του ΟΗΕ σαν νίκη εις βάρος ηγετών και πολιτικών που ενθαρρύνουν, για πολιτικό και άλλο «όφελος», το ρατσισμό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μάλιστα, που επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη λόγω των χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε ο Ιρανός Πρόεδρος έναντι του Ισραήλ, χαρακτήρισε την υιοθέτηση της διακήρυξης «ήττα» για τον Αχμαντινεζάντ. Και αυτό επειδή ο Ιρανός Πρόεδρος είπε πως το Ισραήλ έκανε «κακή χρήση του ζητήματος του ολοκαυτώματος των Εβραίων» και χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως ρατσιστική». Ας αναφερθεί τέλος ότι ο Ιρανός ηγέτης δε χαρακτήρισε τελικώς «αμφίσημο και αμφίβολο» το ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανέφερε το αρχικό κείμενο της επίσημης ομιλίας του..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ