Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο σεισμός αποκάλυψε κακοτεχνίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ερευνες για τυχόν ευθύνες των κατασκευαστών, καθώς πολλά σύγχρονα κτίρια κατέρρευσαν μετά το φονικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 294 ανθρώπους, έχουν ξεκινήσει οι αρχές της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Αλφρέντο Ροσίνι,εισαγγελέα της πόλης Λ΄Ακουίλα, η οποία χτυπήθηκε περισσότερο από τον Εγκέλαδο, πολλά κτίρια παρουσιάζουν «μεγάλες παρανομίες» ως προς τα υλικά κατασκευής τους. Συγκεκριμένα, οι πρώτες δειγματοληψίες από το νοσοκομείο της πόλης και τη φοιτητική εστία αποκαλύπτουν μοιραίες κακοτεχνίες. Φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν πολύ μικρότερες ποσότητες χάλυβα για την ενίσχυση του σκυροδέματος από αυτές που προβλέπουν οι κανονισμοί. Οπως αναφέρεται επίσης σε δημοσίευμα της εφημερίδας «La Repubblica», υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί εργολάβοι χρησιμοποιούσαν άμμο θαλάσσης ως υποκατάστατο του τσιμέντου, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο υλικών και καθιστώντας τα κτίρια εξαιρετικά ευάλωτα στις σεισμικές δονήσεις!

Θυμίζουμε ότι ανάλογα κρούσματα είχαμε και στην Αθήνα, όπου κατά το σεισμό της 7 Σεπτέμβρη 1999, 28 κτίρια - τα περισσότερα τόποι δουλειάς - κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι». Κι όμως, δέκα σχεδόν χρόνια μετά κανείς ουσιαστικά δεν τιμωρήθηκε! Λέτε να γίνει το ίδιο και στην Ιταλία; Γιατί όχι, αφού και εκεί πρυτάνευσε και πρυτανεύει ο νόμος του καπιταλιστικού κέρδους σε βάρος της ασφάλειας του λαού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ