Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Υπό απαγόρευση ο εορτασμός της Αντιφασιστικής Νίκης;

Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ρίγα, Γιάνις Μπιρκς, στέλεχος του συντηρητικού κόμματος «Για την Πατρίδα και την Ελευθερία», φέτος δεν αποκλείει να απαγορευτούν οι εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Λετονίας στις 9 Μάη, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

«Σημαντικότερο απ' όλα είναι η ασφάλεια στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τα λόγια του, εάν τα όργανα της ασφάλειας κρίνουν πως η διενέργεια των διαδηλώσεων την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της πόλης, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δούμα της Ρίγα «θα αναγκαστεί να τις απαγορέψει».

Την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στην πλατεία, που βρίσκεται το μνημείο των στρατιωτών - απελευθερωτών, συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Οι διαδηλώσεις αυτές προκαλούν τη δυσαρέσκεια των κυβερνητικών δεξιών και ορισμένων σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που στα πλαίσια της επίσημης αναθεώρησης της Ιστορίας και της αμαύρωσης της Σοβιετικής Ενωσης, θεωρούν πως η 9η Μάη δεν είναι Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η αρχή της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής».

Να σημειωθεί πως η Δούμα της Ρίγα, πρόσφατα, στις 16 Μάρτη, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή, αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη διενέργεια των εκδηλώσεων προς τιμή των φασιστικών λετονικών λεγεώνων «Βάφεν SS». Τότε, γι' αυτήν την απόφαση ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα «Νέα ώρα», στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξέφρασε «τη λύπη του» και κάλεσε τον δήμαρχο της Ρίγα να απαγορέψει και τις διαδηλώσεις, που γίνονται τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Το κάλεσμα αυτό φαίνεται τώρα να βρίσκει ανταπόκριση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ