Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαράδεκτη απόφαση για τις κατασκηνώσεις των ΑμΕΑ

Το - ούτως ή άλλως - κουτσουρεμένο κονδύλι μειώνεται φέτος περίπου στο μισό, μεγαλώνοντας την απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες

Ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα των ΑμΕΑ στην αναψυχή πετσοκόβεται από την κυβέρνηση
Ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα των ΑμΕΑ στην αναψυχή πετσοκόβεται από την κυβέρνηση
Σε περικοπή κατά 46% των δαπανών για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) για τη φετινή θερινή περίοδο προχώρησε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κουτσουρεύοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους στη μοναδική ίσως διέξοδο που έχουν σε ολιγοήμερες διακοπές.

Οι δημόσιες κατασκηνώσεις για ΑμΕΑ στη χώρα καλύπτουν μόλις το 1% των ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις όποιες δημόσιες κατασκηνώσεις υπήρχαν (όπως του ΠΙΚΠΑ και του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ) για τη λειτουργία κάποιων κατασκηνώσεων, φορτώνοντας και αυτό το βάρος στους γονείς.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση που δίνεται είναι μειωμένη και έτσι καταλήγει να υλοποιείται ένα περιορισμένο ως προς τον αριθμό και υποβαθμισμένο ως προς την ποιότητα κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με βαριές αναπηρίες και με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν λίγες μέρες αναψυχής για τα παιδιά τους.

Φέτος, η Διεύθυνση Ατόμων με Αναπηρία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε ότι οι δαπάνες για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα μειώνονται από 6.500.000 ευρώ το 2008 σε 3.500.000 ευρώ το 2009, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των κατασκηνωτών και των ημερών που θα παραμείνουν στην κατασκήνωση. Ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα συμμετείχαν μόλις 3.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, όμως τώρα θα μειωθεί και αυτός ο ελάχιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να κάνουν 15 μέρες διακοπών - τη μοναδική ανάσα χαράς που έχουν πολλές φορές, αφού πρόκειται για παιδιά με βαριά αναπηρία, πολλαπλές αναπηρίες κλπ., κάποια απ' τα οποία είναι έγκλειστα σε ιδρύματα και θεραπευτήρια.

Η συγκεκριμένη ανάλγητη απόφαση έρχεται ενώ τα τελευταία χρόνια ανοίγουν συνεχώς κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων, κάποιες από αυτές μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και με το κόστος να κυμαίνεται στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις για 14 μέρες φιλοξενίας σε 1.000-1.500 ευρώ!

Και η τελευταία εξέλιξη αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, που δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση. Οι γονείς των ΑμΕΑ έχουν κάθε συμφέρον, στο πλευρό του ταξικού αναπηρικού κινήματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, να παλέψουν για το δικαίωμα στις διακοπές, για δημόσιο δωρεάν δίκτυο κατασκηνώσεων για τα ΑμΕΑ, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ