Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι ΗΠΑ δε θα συνεργαστούν, ούτε θα χρηματοδοτήσουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση, όπου θα συμμετέχει η Χαμάς, αν η οργάνωση δεν αποκηρύξει τη βία, δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν αποδεχτεί τις υπάρχουσες συμφωνίες». Αυτό δήλωνε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι όροι «περιλαμβάνονται στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία» και συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θέλει «να κλείσει εντελώς την πόρτα στη Χαμάς».

Παράλληλα, ενώ προετοιμάζονται οι ξεχωριστές συναντήσεις των ηγετών Π. Αρχής, Ισραήλ, Αιγύπτου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ομπάμα επαναλάμβανε ότι «παρά την απαισιοδοξία, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων στη βάση της λύσης των δύο κρατών». Εντελώς αντίθετη άποψη, όμως, επιμένει να εκφράζει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε στη ρώσικη εφημερίδα «Μοσκόσκιγι Κομσομόλετς» ότι «η λύση των δύο κρατών ήταν μια φόρμουλα κενή περιεχομένου. Ολες οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, παρά τις ισραηλινές υποχωρήσεις, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ακόμη και αν υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, η απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια παραμένει λόγω της αραβικής μειονότητας, οπότε, μέχρι να λυθεί, δεν υπάρχει λόγος διαπραγμάτευσης».

Οι δηλώσεις αυτές συμπληρώνονται από διαρροές που φιλοξενεί η ισραηλινή «Μααρίβ», κατά τις οποίες ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε «συνταγή για καταστροφή του Ισραήλ την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία».

Η επιχείρηση στη Γάζα διεξάχθηκε «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με υψηλό επαγγελματικό και ηθικό επίπεδο». Αυτό αποφάνθηκε ο ισραηλινός στρατός, «κλείνοντας» πέντε σχετικές έρευνες που ισχυρίζεται ότι διεξήγαγε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ