Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε θρίλερ εξελίσσεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Οι δύο εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα «σκόνταψαν» σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και ζήτησαν να σταλεί η υπόθεση στη Βουλή, αλλά διαφορετική γνώμη είχε ο Γ. Σανιδάς

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τις ιερές μπίζνες της Μονής Βατοπεδίου, καθώς οι εισαγγελείς εφετών Ευ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης φέρεται να «σκόνταψαν» και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν να αποσταλεί και πάλι η δικογραφία στη Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η υπόθεση εξελίχθηκε ξανά σε θρίλερ για το αν θα σταλεί ή όχι η δικογραφία στη Βουλή, ενώ για άλλη μια φορά τη «λύση» έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο οποίος εισηγήθηκε να μη σταλεί η δικογραφία στη Βουλή και οι δύο εισαγγελείς να συνεχίσουν την έρευνά τους.

Ειδικότερα, οι Ευ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης, που διερευνούν την πολύκροτη υπόθεση, εντόπισαν πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων, κυρίως στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, και ζήτησαν από τον προϊστάμενό τους Κ. Καρούτσο να αποσταλεί η δικογραφία αμελητί στη Βουλή. Μάλιστα, για το θέμα αυτό χτες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνιζαν ότι δεν εστάλη η δικογραφία στη Βουλή, αλλά παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι συνθήκες του άρθρου 86 του Συντάγματος (νόμος περί ευθύνης υπουργών) και επέστρεψε τη δικογραφία στους δύο εισαγγελείς για τις περαιτέρω ενέργειες.

Στο ενημερωτικό έγγραφο - αναφορά που συνέταξαν οι δύο εισαγγελείς εφετών διατυπώνουν την άποψη ότι η δικογραφία πρέπει να σταλεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες κομβικό σημείο που τους οδήγησε στην απόφαση αυτή ήταν οι καταθέσεις μελών της ΚΕΔ, αλλά και της Στ. Μαντέλη, διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι μίλησαν για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο όσον αφορά τις ανταλλαγές δημόσιας γης με το μοναστήρι. Οι ίδιοι είχαν μιλήσει για ευθύνες του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου, του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο Π. Δούκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Καρούτσος θα εκδώσει εισαγγελική διάταξη με την οποία η υπόθεση θα μπει στο αρχείο για τα 32 από τα συνολικά 63 πρόσωπα που κλήθηκαν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου. Οσον αφορά τους υπόλοιπους, αναμένεται να ζητηθεί η παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι in rem (κατά παντός υπευθύνου) ή προσωποποιημένες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς Ηλ. Κολιούσης και Ε. Σωτηροπούλου τον περασμένο Οκτώβρη είχαν παραιτηθεί αρχικά από το δικαστικό σώμα, γιατί διαφώνησαν με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο σχετικά με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, ενώ στη διερεύνηση του σκανδάλου Βατοπεδίου τους διαδέχτηκαν οι Ευ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης.

Στη γραμμή της συγκάλυψης η κυβέρνηση

Στη γραμμή της συγκάλυψης και του συμψηφισμού των σκανδάλων κινείται με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εξουδετερώσει τις πολιτικές παρενέργειες και ανεπιθύμητες εξελίξεις. Καθώς στην επιφάνεια έχουν επανέλθει όλα σχεδόν τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην ανατρέψουν τον πολιτικό σχεδιασμό της για το επόμενο διάστημα και αποτελέσουν την αφορμή για αναπάντεχες πολιτικές εξελίξεις, όπως τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εκτός από τον έλεγχο της υπόθεσης Παυλίδη, έσπευσε να αποτρέψει την επαναφορά του σκανδάλου του Βατοπεδίου στο προσκήνιο, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε απρόβλεπτες εξελίξεις. Κυβερνητικές πηγές πρόσφεραν χτες πλήρη κάλυψη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκρινε ότι δεν πρέπει να πάει ξανά στη Βουλή ο φάκελος του Βατοπεδίου, όπως του διαβιβάστηκε από τους δύο εισαγγελείς. Οπως είπαν οι ίδιες πηγές, «δεν υπήρχε λόγος» να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή...

Παράλληλα, η κυβέρνηση παραπέμπει στην απόφαση της Βουλής για το τι μέλλει γενέσθαι με την παραπομπή του Αρ. Παυλίδη. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται να πτοείται από το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Αιγαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όλη υπόθεση είναι υπό έλεγχο και σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελέσει αφορμή για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το πώς θα διασφαλίσουν ότι θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε παραγραφή οδηγείται το Βατοπέδι (2011-01-15 00:00:00.0)
Στις 7 Μάη η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών (2009-04-30 00:00:00.0)
Εξι κλήσεις σε μέλη της ΚΕΔ (2009-01-10 00:00:00.0)
Καταθέσεων συνέχεια... (2008-10-18 00:00:00.0)
«Κρύβεται» η κυβέρνηση (2008-10-10 00:00:00.0)
Εισαγγελική παρέμβαση για παραχωρήσεις κι ανταλλαγές εκτάσεων του δημοσίου (2008-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ