Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους συναδέλφους του «Παπουτσάνη»

Εκπρόσωποι από 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις βρέθηκαν χτες στην πύλη του εργοστασίου, όπου για πέμπτη βδομάδα συνεχίζεται η μάχη της Σύμβασης

Εργάτες στον «Παπουτσάνη», κατά τη χτεσινή στάση εργασίας
Εργάτες στον «Παπουτσάνη», κατά τη χτεσινή στάση εργασίας
Με τη συμμετοχή 18 ταξικών συνδικάτων και σωματείων και την παρουσία αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στην πύλη του εργοστασίου του «Παπουτσάνη», οι εργαζόμενοι έδωσαν χτες τη δική τους απάντηση στην εντεινόμενη τρομοκρατία της εργοδοσίας - που παίρνει όλο και επιθετικότερα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα ενότητας και ταξικής αλληλεγγύης, κάνοντας καθαρό ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν την προσπάθεια να φορτωθούν στις πλάτες τους οι συνέπειες της κρίσης.

Στις 8 το πρωί, με την έναρξη της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι του «Παπουτσάνη», μαζί με τις αντιπροσωπείες των ταξικών συνδικάτων, έδωσαν το «παρών», έξω από την πύλη. Το πανό έδινε το στίγμα: «Οχι στις απολύσεις, στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Με την ενότητά μας απαντάμε στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Οσο περνούσε η ώρα, ολοένα και περισσότερες συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες κατέφθαναν στο χώρο.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον «Παπουτσάνη» φτάνει στην πέμπτη βδομάδα, για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογική Σύμβασης, την αποτροπή των απολύσεων. Με τη χτεσινή κινητοποίηση αναδείχθηκε όχι μόνο η κρισιμότητα που αποκτά η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και η ανάγκη συγκρότησης πυρήνων αντίστασης σε κάθε τόπο δουλειάς, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της πλουτοκρατίας. Στοιχεία που αναδείχθηκαν σε όλους τους χαιρετισμούς από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Προκαλεί η εργοδοσία

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Ξουράφης, η εταιρεία απέστειλε στις 21/4 «υπηρεσιακό σημείωμα» προς έναν εργαζόμενο, ο οποίος δεν πήγε για δουλειά επειδή η γυναίκα του μόλις είχε γεννήσει. Στην ουσία, όπως τόνισε, πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού, όχι μόνο προς τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους του «Παπουτσάνη», που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αφού κατήγγειλε την αθλιότητα της εργοδοσίας, με το παραπάνω περιστατικό, σημείωσε πως ο αγώνας αυτός των εργαζομένων του «Παπουτσάνη» είναι ιδιαίτερα σημαντικός, για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί μέσα από αυτόν τον αγώνα σφυρηλατείται η ενότητα της εργατικής τάξης. Δεύτερον, γιατί γίνεται σε μια περίοδο που θέλουν να χτυπήσουν τα μεροκάματα. Και τρίτον, γιατί δίνεται σε μια περίοδο κρίσης, όπου η εργοδοσία, συνολικά, θέλει να τα πάρει όλα, όχι μόνο για την περίοδο της κρίσης, αλλά και για μετά. Σ' αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους εργαζομένους να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα ενόψει των ευρωεκλογών, για τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου που στήριξαν τις επιλογές της πλουτοκρατίας, αλλά και για τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ.

Μαζική έκφραση αλληλεγγύης

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες από τις εξής οργανώσεις: Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών και Τροφίμων, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, Σωματείο Λευκού Κρέατος, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Πειραιά, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων Πειραιά, Σωματείο Λογιστών Πειραιά, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Τσιμέντων Χαλκίδας», Σωματεία εργαζομένων στα εργοστάσια «Κελαϊτίδης», «Πετζετάκης», «Βίντερ» και «ΑΓΕΤ Ηρακλής» Χαλκίδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας και αντιπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων από το Εργατικό Κέντρο Θήβας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα! (2024-04-03 00:00:00.0)
Ο εργατόκοσμος αποστόμωσε τους χρυσαυγίτες και τ' αφεντικά τους (2013-09-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες - γενικεύονται οι κινητοποιήσεις (2012-01-10 00:00:00.0)
Με επιμονή στην οργάνωση της πάλης (2011-07-07 00:00:00.0)
Οργανώνονται ενάντια στην επίθεση και στον εμπαιγμό (2011-03-02 00:00:00.0)
Ενα σημαντικό βήμα μπροστά (2004-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ