Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Παιχνίδια» με την τιμή του γάλακτος

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις πίσω από τις εντυπώσεις που δημιουργούν. Μείωση τιμής στο παστεριωμένο γάλα ανακοίνωσε η ΒΙΒΑΡΤΙΑ

Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι βρίσκονται, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με τη συμπαιγνία κυβέρνησης - γαλακτοβιομηχάνων, που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά γύρω από την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών και των λαϊκών νοικοκυριών, «σερβίροντας» τις επιχειρηματικές επιλογές σαν ...ένδειξη «κοινωνικής ευθύνης». Μετά την προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας στην ουσία ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις βιομηχανίες επεξεργασίας του λεγόμενου «φρέσκου παστεριωμένου» γάλακτος, χτες η VIVARTIA (ΒΙΒΑΡΤΙΑ) ανακοίνωσε ότι μειώνει - άγνωστο για πόσο - την τιμή του γάλακτος στο 1 ευρώ το λίτρο από 1,35 στα σούπερ μάρκετ και σε 1,20 ευρώ από 1,58 ευρώ στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επιχειρηματική πρακτική στο πλαίσιο της προσπάθειας τόσο της συγκεκριμένης εταιρείας καθώς και όσων ενδεχομένως ακολουθήσουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα μερίδιά τους στην αγορά που τα βλέπουν να «απειλούνται» από το λεγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης και από τα εισαγόμενα, που φέρνουν διάφορες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ανάλογες προωθητικές κινήσεις έχουν ξανακάνει στο παρελθόν οι γαλακτοβιομηχανίες και είναι ολοφάνερο ότι κανενός είδους «κοινωνική ευθύνη» δεν περιλαμβάνουν, απλούστατα εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς στόχους τους. Αντίθετα, προδίδουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχουν, και, ασφαλώς, όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Είναι ολοφάνερο, δε, ότι αυτήν την προσωρινή μείωση της τιμής του γάλακτος, οι βιομηχανίες θα την μετακυλίσουν στους παραγωγούς που θεωρούν βέβαιη την παραπέρα συρρίκνωση της τιμής του γάλακτος που ήδη έχει περιοριστεί σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έσπευσε πάντως να χαιρετίσει την εξαγγελία της VIVARTIA και να συνδράμει κι αυτός στο παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων. Ομως, η εξαγγελία της VIVARTIA δεν προμηνύει καλές εξελίξεις για τους παραγωγούς, αφού αναμένεται, με αφορμή αυτό, να συμπιεστεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα η ήδη χαμηλή τιμή παραγωγού. Επίσης, είναι φανερό ότι κυβέρνηση και ΕΕ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι των παραγωγών και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η σύσκεψη που εξήγγειλε για τις επόμενες μέρες ο Σ. Χατζηγάκης και στην οποία θα εξεταστεί το οριστικό και ταχύρρυθμο χρονοδιάγραμμα κοινών πρωτοβουλιών για το νέο καθεστώς στον τομέα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και κατανάλωσης του γάλακτος στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ