Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Στρατηγική επιλογή ο αποκλεισμός των συμβασιούχων

Ξεκινάει τη Δευτέρα το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώ χτες συνεδρίασαν η Επιτροπή Νομιμοποίησης και η Εκτελεστική Επιτροπή

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το Συνέδριο θα σημαδευτεί από νοθεία και αποκλεισμούς σωματείων που αποδέχθηκαν το αυτονόητο δικαίωμα των συμβασιούχων να είναι μέλη τους και να συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα στις εκλογικές διαδικασίες.

Χτες συνεδρίασαν η Επιτροπή Νομιμοποίησης των αντιπροσώπων στο Συνέδριο και στη συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Και στις δύο διαδικασίες η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ), «Αγωνιστικές Κινήσεις / Συσπειρώσεις» - έδειξε (η κάθε παράταξη με τα δικά της επιχειρήματα) ότι εμμένει στη λογική αποκλεισμού των αντιπροσώπων από σωματεία, στις αρχαιρεσίες των οποίων είχε δικαίωμα συμμετοχής το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν σωματεία όπου έχουν σημειωθεί διπλοψηφίες, ενώ η πλειοψηφία αποδέχεται αντιπροσώπους σωματείων, τα οποία δεν μπορούν να ανήκουν πλέον στη δύναμη της Ομοσπονδίας γιατί τα μέλη του εργάζονται στις περιφέρειες, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το ΙΚΑ.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι βασικός στόχος της πλειοψηφίας είναι να στηρίξει την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική της διαίρεσης των εργαζομένων, μέσω του αποκλεισμού των συμβασιούχων από τα σωματεία. Οι παρατάξεις της συναίνεσης βάζουν εμπόδια στην ενιαία αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων στη διαρκώς εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.

Από την άλλη, η τακτική που ακολουθεί συνειδητά η πλειοψηφία είναι για τους εργαζόμενους τακτική ήττας, που στηρίζει τη διαιώνιση του καθεστώτος εργασιακής και πολιτικής ομηρίας των συμβασιούχων. Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν ως μονόδρομο το δρόμο του ταξικού αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οπως ακριβώς έκανε η δημοτική αρχή της Νίκαιας και κατόρθωσε να εντάξει, και τυπικά, 167 συμβασιούχους στο μόνιμο προσωπικό του δήμου.

Στόχος της πλειοψηφίας είναι και η διατήρηση των υφιστάμενων, αρνητικών για τους εργαζόμενους, συσχετισμών, μέσω των οποίων προωθείται η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ήδη φροντίσει να βάλει εμπόδια στην εγγραφή συμβασιούχων στα σωματεία, αφού δε δίστασε να σύρει σωματεία (Πέραμα, Λάρισα) ακόμα και στα δικαστήρια, για να εμποδίσει τη συμμετοχή συμβασιούχων στις εκλογές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ