Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Σημαντικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Σύσκεψη ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μάη, έγινε χτες

Σε ακόμα μία σύσκεψη για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά την 1η Μάη, χωρίς καμία αναφορά στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προχώρησε χτες, υπό την προεδρεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη, η φυσική ηγεσία του Σώματος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, όπως ανακοινώθηκε, «έδωσε τις δέουσες εντολές και κατευθύνσεις για την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και των συνεργασιών με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς». Τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με τον έλεγχο του οδικού δικτύου για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, των πηγών υδροληψίας, τη λήψη μέτρων στις χωματερές, καθώς και την καταγραφή του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων αλλά και των νομαρχιών. Παράλληλα, συζητήθηκε η συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Αγροφυλακή, με νομαρχίες και δήμους, η λειτουργία μεικτών εποχούμενων περιπολιών, όπως και η διαχείριση των εναερίων μέσων πυρόσβεσης.

Δεν έγινε όμως καμία συζήτηση για τις περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις που στερούν την αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής, κανένας λόγος για τους 5.500 συμβασιούχους πυροσβέστες που παραμένουν έρμαια της κυβερνητικής πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, όπως και για την ελλειπή χρηματοδότηση - από τον κρατικό προϋπολογισμό - του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και όλα αυτά, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, όπου φέτος, σύμφωνα με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι κατά 69,2 εκατομμύρια ευρώ μικρότερος από τις προτάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οπως είχε καταγγείλει η ΕΑΚΠ στις αρχές του χρόνου, «οι προμήθειες ειδών συντήρησης και επισκευής εγκαταστάσεων και εξοπλισμού υπολείπονται κατά 3.130.500 ευρώ (μόνο για τη συντήρηση των οχημάτων υπολείπεται ποσό 1.862.500 ευρώ και τη συντήρηση των αεροσκαφών 680.000 ευρώ). Οι προμήθειες καυσίμων και λιπαντικών κατά 5.985.850 ευρώ. Οι πληρωμές για τις λοιπές υπηρεσίες (μισθώματα κτιρίων, μεταφορικών μέσων, λοιπές μισθώσεις) κατά 23.726.400 ευρώ. Οι αμοιβές για την εκπαίδευση κατά 1.207.100 ευρώ».

Τα πρώτα σημάδια της υποχρηματοδότησης είναι ήδη ορατά. Αρκετά «Καναντέρ» «μένουν» από μηχανικές βλάβες λόγω μείωσης των κονδυλίων για τη συντήρηση. Αλλες υπηρεσίες, απομακρυσμένες από μεγάλα αστικά κέντρα, χρησιμοποιούν πυροσβεστικά οχήματα «γερασμένα», επικίνδυνα για το πλήρωμά τους, αλλά και αναποτελεσματικά, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου την κρίσιμη στιγμή αντιμετωπίζουν μηχανολογικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την αποδυνάμωση του Σώματος, η ΕΑΚΠ τονίζει πως μόνο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Λαμίας, από τους 74 άνδρες που υπηρετούν εκεί, μόνο οι 24 καλύπτουν σε καθημερινή βάση τη μάχιμη υπηρεσία άμεσης επέμβασης. Οι υπόλοιποι είναι μεταξύ άλλων αποσπασμένοι στα Συντονιστικά Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, σε Περιφερειακές Διοικήσεις ή απασχολούνται σε υπηρεσίες γραφείων.

Ετσι, η καταστολή των πυρκαγιών, στηρίζεται κυρίως στους συμβασιούχους πυροσβέστες, που στο τέλος Μάρτη είχαν ακούσει τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, να τους ανακοινώνει πως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπονται αποκλίσεις από τις εντολές των Βρυξελλών, αλλά τους είχε ... υποσχεθεί πως με την πρώτη δημοσιονομική και οικονομική «ανάσα» θα προωθήσει τη ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ