Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δέσμη μέτρων για τη διάσωση του δασικού πλούτου

Παρέμβαση με αφορμή τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης 100.000 στρεμμάτων σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Τον κίνδυνο να οικοπεδοποιηθούν εκτάσεις με δασική βλάστηση 70.000 στρεμμάτων στο Νομό Χαλκιδικής και 30.000 στο Νομό Θεσσαλονίκης επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ που καταθέτει τις προτάσεις της για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι εκτάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, πολλά χρόνια θεωρούνταν συνταγματικά δασικές (με το νόμο 998/1979), ωστόσο ο τελευταίος δασονόμος (3208/2003) ουσιαστικά τις αποχαρακτήρισε και μπορούν να οικοδομηθούν, σε περίπτωση που προκύψουν διεκδικήσεις από ιδιώτες.

«Αυτό συμβαίνει, αναφέρεται, διότι, προκειμένου να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δασική με τον τελευταίο δασονόμο, θα πρέπει να καλύπτεται το 25% της επιφάνειάς της με δασική βλάστηση και όχι το 15%, όπως ίσχυε πριν από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι πολλές εκτάσεις με πουρνάρια και θάμνους, αλλά και όσες πριν από πολλά χρόνια κάηκαν και για διάφορους φυσικούς λόγους ή από την υπερβόσκηση δεν έχει αποκατασταθεί η προηγούμενη πυκνή βλάστηση, να μένουν εκτός συνταγματικής προστασίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών και οικοπεδοφάγων, όλων εκείνων που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Πρόκειται για μια πολιτική, επισημαίνεται, που είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον με τους νόμους της αγοράς.

«Το ΚΚΕ, με συγκεκριμένες, όσο και ρηξικέλευθες, προτάσεις, βάζει το «μαχαίρι στο κόκαλο», δίνοντας παράλληλα τη μοναδική διέξοδο για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για προτάσεις, που αντιμετωπίζουν τις διαχρονικές και ουσιαστικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους επιτήδειους. Που βάζουν φραγμό στην εμπορευματοποίηση των δασών.

1. Τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δασικών εκτάσεων που βάσει του νόμου 3208/2003 κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό αποτελούν λαϊκή περιουσία και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τις παραχωρήσει και κανείς να τις διεκδικεί.

2. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε.

3. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία. Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.

4. Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Αν δεν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, όταν γίνει το ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ και ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι διαχρονικές παρανομίες που έχουν γίνει.

5. Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι: 998 της ΝΔ του '79, που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους τα οποία χαρακτήρισε χορτολιβαδικά και του ΠΑΣΟΚ του 1987 που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, θεωρώντας τα βοσκοτόπια.

6. Να θεωρηθεί βλαπτικός ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που τον εφαρμόζει η ΝΔ σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ