Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θα σωθεί ο ναός της Αφροδίτης;

Στην Επιτροπή Απαλλοτριώσεων, αρχικά, και στη συνέχεια στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη γνωμοδότηση παραπέμπει το ΥΠΠΟ το θέμα της διάσωσης των καταλοίπων του αρχαίου ναού της Αφροδίτης, που βρίσκεται σε οικόπεδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Καραολή 32 και Αντιγονιδών 38).

Θυμίζουμε ότι το θέμα εκκρεμεί από το 2000, όταν, με την κατεδάφιση της οικοδομής που υπήρχε στο οικόπεδο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποίησε ανασκαφή και το ΚΑΣ γνωμοδότησε προς το ΥΠΠΟ την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, προκειμένου να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο και να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ναού. Ομως, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, το θέμα επανέρχεται. Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί!

Οπως δηλώνουν οι αρχαιολόγοι, η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του ναού είναι μεγάλη και η εικόνα του μπορεί να βελτιωθεί, αφού τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν μόνο το ένα τρίτο όσων μπορεί να προκύψουν από την ανασκαφή. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα σχεδιαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η πλατεία Αντιγονιδών διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, το σημερινό και το αρχαίο, επιτρέποντας την αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου, χωρίς να θιγεί η λειτουργία της πλατείας. Για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία αρχαιολόγων - αρχιτεκτόνων, συλλόγων και πολιτών, θα πραγματοποιηθεί, στις 28/4, συγκέντρωση στην οδό Αντιγονιδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ