Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ)
Κινητοποίηση για το θεαθήναι

Με ένα πλαίσιο αιτημάτων που εναποθέτει στις πλάτες των νομαρχιών και κατ' επέκταση του λαού μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κατέρχονται αύριο Τετάρτη οι νομάρχες σε κινητοποίηση. Η ίδια η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, παραδέχτηκε ότι «οφείλουμε να συμπαραταχθούμε με τις κεντρικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης» - όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της, Δ. Δράκος. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη τη συμπόρευση της ηγεσίας της ΕΝΑΕ και της κυβέρνησης στη λογική της εξεύρεσης πόρων μέσα από τη φορολόγηση του λαού, η αυριανή κινητοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ως άσφαιρα πυρά, όπως είχε καταγγείλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Η ΕΝΑΕ περιορίζεται στη διεκδίκηση κάποιων χρημάτων, όπως είναι τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών, για τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Ζητά επίσης να αναπληρωθούν οι πόροι που χάνουν οι νομαρχίες από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα τέλη αδείας και μεταβίβασης οχημάτων. Θυμίζουμε ότι στην απόφαση του τελευταίου τακτικού της συνεδρίου, η ΕΝΑΕ ζητούσε τον καθορισμό νέου πόρου υπέρ των νομαρχιών και συγκεκριμένα το 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, αναζητούνται πόροι μέσα από φόρους που αλλάζουν κάθε φορά και ερμηνεύονται κατά το δοκούν, ενώ προσπερνάται το αίτημα για αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης του θεσμού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ζητά επίσης η ΕΝΑΕ την άμεση ψήφιση του Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με τον οποίο διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας τομέων όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και μεταφέρονται στις νομαρχίες. Η ΕΝΑΕ ζητά, τέλος, την άμεση στελέχωση των νομαρχιών, χωρίς όμως να μιλά για σταθερή και μόνιμη δουλειά ή να καταδικάζει τις εργασιακές σχέσεις μερικής και περιορισμένης απασχόλησης.

Αντίθετα, όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο, με ανακοίνωσή του, με τις επιλογές νομαρχών, ΕΝΑΕ «τα προβλήματά μας οξύνθηκαν: εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, αποφάσεις για 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών, κατάργηση των μεταθέσεων, αυθαίρετες μετακινήσεις, απαγόρευση μετατάξεων, μισθολογικές ανισότητες, αναξιοκρατία κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ