Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πλέγμα καταστολής σε βάρος των μεταναστών

Η κυβέρνηση, πιστή στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, υλοποιεί μιαν αντιδραστική και αντεργατική πολιτική, με γνώμονα τις αρχές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

Τη διαχείριση του φαινομένου των «μεταναστευτικών ροών» στη βάση των αντιδραστικών και αντεργατικών αρχών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, προέκρινε η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, ως μείζον ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές του Ιούνη.

Ο υπουργός μίλησε χτες σε εκδήλωση του υπουργείου και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιούνη και το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και ισότητας. Η χθεσινή εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την ΕΕ, ενόψει ευρωεκλογών, με σαφή κατεύθυνση να προβληθεί ως ένα οικοδόμημα, όπου τα κράτη - μέλη διαμορφώνουν τις αποφάσεις της προς όφελος των εργαζομένων.

Ετσι, ο υπουργός αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή που χαράσσεται στην Ενωση και υλοποιείται από τα κράτη - μέλη ως αναγκαία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που, ως γνωστόν, αντιμετωπίζεται ως απειλή για τα μονοπώλια και κίνδυνος για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Ο Π. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που φράζει τα σύνορα σε όσους μετανάστες δε χρειάζεται το κεφάλαιο, περιορίζει σημαντικά τη χορήγηση ασύλου, ενισχύει την εκμετάλλευση των μεταναστών ως φτηνού εργατικού δυναμικού και βέβαια θωρακίζει, μέσα από την ενίσχυση της Frontex, τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Μάλιστα, για μια ακόμη φορά, διεκδίκησε τα εύσημα για λογαριασμό της κυβέρνησης, καθώς ενσωματώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο οι θέσεις της για την ενίσχυση της καταστολής της μετανάστευσης μέσω του πιο εντατικού ελέγχου των συνόρων. Επανέλαβε, δε, την πρόταση του πρωθυπουργού, ένα από τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου των θαλασσίων συνόρων που προβλέπονται, να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων, στον Πειραιά.

Επίσης, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς - όπως είπε - καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τον όγκο των μεταναστευτικών ροών που δέχεται. Αναδείχθηκε, δηλαδή, για ακόμη μια φορά η σύμπνοια μεταξύ των κρατών - μελών και της ΕΕ και η στήριξη που παρέχει η τελευταία στις κυβερνήσεις, προκειμένου να προχωρούν στην καταστολή της «παράνομης» μετανάστευσης, όσων μεταναστών είναι περιττοί για την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 3,8% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, ενώ ο ετήσιος αριθμός αφίξεων σε κράτη - μέλη της κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατομμύρια άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ