Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σοσιαλδημοκρατικές κορόνες

Τον νομπελίστα Κρούγκμαν επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», σημειώνοντας τη σύμπτωση των απόψεών του με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική κρίση. Αναμενόμενο. Σοσιαλδημοκράτης κατά δήλωσή του ο ένας, σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κόμμα το άλλο με προτάσεις που όλες καταλήγουν στη διαχείριση του καπιταλισμού, πασπαλισμένες με άφθονες αυταπάτες περί της δυνατότητας εξανθρωπισμού του.

Ο ίδιος ο Κρούγκμαν πρόσφατα στο «Βήμα», αφού συστήθηκε ως «σοσιαλδημοκράτης για τα ευρωπαϊκά μέτρα», πρότεινε: «Θα κάνουμε βεβαίως επενδύσεις, δε θα κρατήσουμε τα χρήματα για πάντα σε μετρητά αλλά δεν κάνουμε επενδύσεις τώρα». «Υποστηρίζω το κράτος πρόνοιας αλλά έχω έναν υγιή σεβασμό για την οικονομία της αγοράς». «Υποστηρίζω την προσωρινή κρατικοποίηση (...). Πρέπει να τις κρατικοποιήσουμε, να καθαρίσουμε τα βιβλία τους και να τις πουλήσουμε ξανά το ταχύτερο δυνατό».

Δε λέει κάτι διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην οικονομία της αγοράς αναφέρεται κι αυτός, ενώ εσχάτως η κρατικοποίηση μοιάζει να είναι η αγαπημένη του λέξη, αποσιωπώντας βεβαίως ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν απαρνιούνται καμία μέθοδο, μόνο που στην εφαρμογή τους όλες καταλήγουν αντικειμενικά να υπηρετούν το κεφάλαιο αφού αυτό εξουσιάζει.

Εκεί ωστόσο που τα μεγάλα πνεύματα - του ΣΥΡΙZA και του Κρούγκμαν - γίνονται ένα είναι στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Κρούγκμαν ανησυχεί που η ΕΕ εμμένει σ' αυτό και ο Αλ. Τσίπρας επαυξάνει: «Δεν υπάρχει βιβλίο οικονομικών που να λέει ότι 3% έλλειμμα είναι το μέγιστο που πρέπει να έχει μια οικονομία. Αυτή η αρχή υπάρχει μόνο στο ηλίθιο Σύμφωνο Σταθερότητας»! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάπως αργά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησε την «ηλιθιότητα» του Συμφώνου Σταθερότητας. Αφού πρώτα έβαλε πλάτη για την οικοδόμηση της ΕΕ, υπερψηφίζοντας το Μάαστριχτ, πανηγυρίζοντας για την ΟΝΕ και το ευρώ, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο αντικατέστησε το πρόγραμμα σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στη διακήρυξη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο ανήκει και ο ΣΥΝ, διαβάζουμε: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο Σύμφωνο αλληλεγγύης που θα εστιάζει στην ανάπτυξη...». Εδώ συναντώνται και με το πνεύμα του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό για ένα άλλο Σύμφωνο Σταθερότητας μιλάει, για να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην Πράσινη Οικονομία. Και ο ΣΥΝ μιλά για Πράσινη Οικονομία. Αλλά τι σημαίνει Σύμφωνο που θα εστιάζει στην ανάπτυξη; Χρήμα ζεστό για τις επιχειρήσεις, τα μονοπώλια. Οχι φιλολαϊκό, τέτοιο σύμφωνο σταθερότητας δεν μπορεί να υπάρξει.

Στη διακήρυξη του ΚΕΑ εντοπίζουμε προτάσεις όπως «να φορολογηθούν οι χρηματιστικές συναλλαγές (...) να καθιερωθεί φορολογία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια (...) οι κινήσεις κεφαλαίου, ειδικότερα τα κέρδη που δε συνδέονται άμεσα με επενδύσεις και εμπόριο, να υπόκεινται σε έλεγχο και φορολογία (...) ο φόρος Τόμπιν (...) το ευρωπαϊκό ταμείο θα έπρεπε να περιληφθεί στις κατευθύνσεις και στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ενα είδος "πράσινου new deal"». Αν κάτι σας θυμίζει αυτό είναι η «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ...

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι απανταχού ομοϊδεάτες του υπόσχονται «πράσινα άλογα» στους λαούς, συμβάλλοντας να τους περνά ο καπιταλισμός χαλινάρια και παρωπίδες πιο εύκολα. Γι' αυτές τους τις «υπηρεσίες» ο ελληνικός λαός να τους πληρώσει αναλόγως: Γυρνώντας τους την πλάτη και μαυρίζοντάς τους στις ευρωεκλογές.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοσιαλδημοκρατική πολιτική με ασήμαντες διαφοροποιήσεις (2009-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-04-08 00:00:00.0)
Αναξιοπιστία και σκόπιμη διασπορά συγχύσεων (2009-04-05 00:00:00.0)
Οξύνει την αντεργατική επίθεση στο φόντο της κρίσης (2008-10-28 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία του συστήματος (2008-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ