Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Περιοδεία Μπράουν στην περιοχή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Χωρίς αντίκρισμα» χαρακτηρίζουν την εκεχειρία της κοιλάδας Σουάτ, που υπεγραψαν με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ οι «Ταλιμπάν» του Πακιστάν, μετά και τις χθεσινές «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του στρατού της χώρας στις βορειοδυτικές περιοχές, δηλώνοντας ότι σταματούν τις συνομιλίες. Ο πακιστανικός στρατός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των «Ταλιμπάν», που ξεκίνησε με την εκεχειρία, δικαιολογώντας τις χθεσινές επιθέσεις στο Λόουερ ντιρ, όπου σκοτώθηκαν 20 «ένοπλοι».

Το ενδεχόμενο αναστολής της εκεχειρίας ικανοποιεί και τις ΗΠΑ που χαρακτήρισαν τη συμφωνία εξαρχής, συνθηκολόγηση, ενώ ο Πακιστανός Πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις ζητά ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής βοήθειας, προκειμένου να προστατεύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας από τους «αντάρτες»...

Τον τρόμο σκόρπισε στην ίδια περιοχή και έκρηξη βόμβας μέσα σε μπάλα το Σάββατο με θύματα 12 παιδιά, ενώ και την Κυριακή τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας και οι γονείς τους έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη χειροβομβίδας στο αυτοκίνητό τους, στην περιοχή του βόρειου Ουαζιριστάν, με τις τοπικές αρχές να δηλώνουν ότι ερευνούν και τις δύο περιπτώσεις.

Στο μεταξύ επίσκεψη σε Αφγανιστάν και Πακιστάν πραγματοποίησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ανακοινώνοντας «νέα στρατηγική», για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας και των "Ταλιμπάν"». Ο Γκ. Μπράουν χαρακτήρισε τα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν ως μέρος συγκέντρωσης «τρομοκρατών», λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε αυτό το «επίκεντρο της τρομοκρατίας» να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς τη λήψη μέτρων. Η Βρετανία, ακολουθώντας τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου, πρόκειται να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν, ενώ δαπανά και χρήματα για την «οικονομική ενίσχυση» με σαφή προσανατολισμό και στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε τόσο με τον εγκάθετο Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, όσο και με τον Πακιστανό Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, στον οποίο δήλωσε συμπαράσταση στην κυβέρνησή του και συζήτησαν κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παράλληλα, χθες ο Χ. Καρζάι ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που χαρακτήρισε ως ψήφο για τη δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ