Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογικό «γήπεδο» η σκανδαλολογία

Θεωρεί πιο βολική τη δικομματική πόλωση και την κοκορομαχία από την αντιπαράθεση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται

Στο γήπεδο της σκανδαλολογίας επιλέγει να παίξει γερά μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η δικομματική πόλωση και η κοκορομαχία είναι πιο βολική από την αντιπαράθεση για την αντιλαϊκή πολιτική της για την «έξοδο» από την κρίση.

Παρά τις δήθεν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στη σκανδαλολογία και την παραπολιτική, στην πράξη ανταγωνίζεται μαζί του, σηκώνοντας νέο κουρνιαχτό αποπροσανατολισμού, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Εξάλλου στο πεδίο της σκανδαλολογίας η κυβέρνηση κινείται μάλλον εκ του ασφαλούς καθώς δε θεωρεί ότι θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες πρόωρες εκλογές, ενώ μπορεί να συμψηφίζει εντυπώσεις και σκάνδαλα.

Τον τόνο τον έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή στην Καστοριά, ανέβασε τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ. Χρεώνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη σκανδαλολογία, εμφάνισε την κυβέρνηση σε ρόλο του «καλού» μονομάχου. «Επιτέλους πια, έως εδώ! Δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο», αναφώνησε με προσποιητή οργή, αφήνοντας όμως στη συνέχεια να διαφανεί ότι σκέφτεται με όρους συμψηφισμού. «Ας μην προσποιείται το ΠΑΣΟΚ τον κήρυκα της διαφάνειας. Δεν είναι αμέτοχο ευθυνών, ούτε για τις υποθέσεις που έρχονται από το χτες, ούτε για τη συγκάλυψή τους στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ», είπε με νόημα. Βέβαια, την ίδια στιγμή δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι «δεν έχουμε να συμψηφίσουμε τίποτα», επειδή «η κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει τίποτα». Την ίδια στιγμή ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «επενδύει στην πόλωση, το διχασμό και την παραπληροφόρηση», «καλλιεργεί νοσηρή ατμόσφαιρα», ενώ «επιδίδεται σε μια απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης».

Με αυτά και με αυτά όμως δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για το πρόβλημα της ανεργίας, που ξεπερνά το 30% στο Νομό Καστοριάς, που εξοστρακίστηκε εκτός πλάνου...

Την ίδια στιγμή διαμορφώνει τους όρους για να εξουδετερώσει τις παρενέργειες της υπόθεσης Παυλίδη. Ηδη το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν «κατά συνείδηση» οι γαλάζιοι βουλευτές δεν είναι υπέρ ή κατά της παραπομπής του πρώην υπουργού, αλλά υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών. Βέβαια, το απαλλακτικό βούλευμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι δεδομένο, καθώς «δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί την κατηγορία που μας παράγγειλε ο ανακριτής να ερευνήσουμε», όπως είπε ο Γ. Τραγάκης (στον «Αλφα 9,89»). Ο ίδιος ανέφερε ως πιθανότερες ημερομηνίες για την ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη ή την επόμενη βδομάδα.

Στην περίπτωση, πάντως, που παρά τη θέση της κυβέρνησης υπάρξει απόφαση της Βουλής για παραπομπή του Α. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παραίτηση του πρώην υπουργού με άνωθεν εντολή προκειμένου να μην «πληρώσει» ολόκληρη η παράταξη. Στην απίθανη περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως περιμένουν, τότε το ενδεχόμενο των πρόωρων -διπλών εκλογών ανοίγει διάπλατα...

Την ανομολόγητη αλήθεια για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη «αποκάλυψε» ο γαλάζιος βουλευτής Στ. Νικηφοράκης: «Ο βουλευτής θα ψηφίσει με καθαρά κομματικό κριτήριο, αν τάσσεται υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που δε θέλουμε να ομολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας μάλιστα έμμεσα πλην σαφώς στον Α. Παυλίδη να παραιτηθεί. «Αν ήμουν στη θέση του κ. Παυλίδη, θα είχα παραιτηθεί για να διευκολύνω την παράταξη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», τόνισε. Πιο συγκαλυμμένα παρουσίασε την παραπάνω «αλήθεια» ο Γ. Μανώλης: «Για τον Παυλίδη υπάρχει μια συγκυρία που δεν ευνοεί την κατά συνείδηση ψήφο», δήλωσε (στον «Φλας»), διευκρινίζοντας ότι εδώ που έφτασε τα πράγματα πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ