Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Να διασωθεί ο χώρος του πρώην «401» Στρατιωτικού Νοσοκομείου

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, με θέμα τη διάσωση του χώρου του πρώην «401» Στρατιωτικού Νοσοκομείου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Οπως είναι γνωστό, στο χώρο που περικλείεται μεταξύ των οδών Δεινοκράτους και Ιατρίδου, πάνω από τις εγκαταστάσεις του ΝΙΜΙΤΣ, έχει απομείνει μια έκταση 11 περίπου στρεμμάτων, όπου μέχρι το 1971, στεγαζόταν το «401» Στρατιωτικό Νοσοκομείο (1897-1971), με μικρά μονώροφα και διώροφα λιθόκτιστα κτήρια, μέσα σε ένα περιβάλλον με υψηλό πράσινο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες μέρες με πρωτοβουλία των κατοίκων πρόκειται να περάσει από το ΚΣ Νεωτέρων Μνημείων πρόταση για την κήρυξη ως διατηρητέων των λιθόκτιστων κτηρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεδομένου ότι:

Ο χώρος αυτός, κτήρια και φυσικό περιβάλλον, αποτελεί μοναδική σύνθεση ορθής σχέσης χτισμένου με ελεύθερο χώρο, αποτελεί όαση, ιδανική για τις χρήσεις που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, δηλαδή εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί υπέρ της αναγκαιότητας διάσω­σης αυτής της μοναδικής πολεοδομικής ενότητας: Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, το Επιμελητήριο Βιωσιμότητας καθώς και το Συμβούλιο του Α' Διαμερίσματος.

Τα ελάχιστα, όπως αυτό, εναπομείναντα πολεοδομικά σύνολα προ­στα­τεύ­ονται από Διεθνείς Συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως η Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να γίνει δυνατή η άμεση κήρυξη όλων των κτηρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου, ως διατηρητέας πολεοδομικής ενότητας, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν οι Διεθνείς Συνθήκες για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και όπως ζητά ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα;
  • Να προωθήσουν την υλοποίηση των επιταγών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προβλέπει τη διατήρηση και επαναχρησιμοποίηση των κτηρίων διατηρώντας τις προβλεπόμενες χρήσεις που είναι "εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες"».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πωλήσεις ακινήτων και... ηλεκτρονικά! (2013-08-17 00:00:00.0)
Πωλήσεις ακινήτων και... ηλεκτρονικά! (2013-08-17 00:00:00.0)
65χρονη αρχιτεκτονική πορεία (2008-10-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου (2007-11-29 00:00:00.0)
Βελιγράδι, μετά τη φωτιά (1999-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ