Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Το παράδειγμα του σ. Νίκου Κοΐνη δείχνει το δρόμο»

Το τελευταίο «χαίρε» απεύθυναν το Σάββατο 25.4.09, στην πολιτική κηδεία του, πλήθος συντρόφων, αγωνιστών της Αντίστασης και φίλων, ενώ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα

Με μια σεμνή τελετή, σε φορτισμένο κλίμα συγκίνησης, έγινε, προχτές, Σάββατο 25.4.2009, η πολιτική κηδεία του συντρόφου Νίκου Κοΐνη, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του διανοούμενου που υπηρέτησε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ο οποίος «έφυγε» την Τετάρτη 23.4.2009, σε ηλικία 80 χρόνων.

Ηταν μια σεμνή τελετή, έτσι όπως ο ίδιος ο σ. Νίκος επέλεξε, να φύγει σεμνά και αθόρυβα... Και ήταν εκεί για να τον αποχαιρετήσει πλήθος συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων που τον γνώρισαν στο μετερίζι του αγώνα, στην Αντίσταση και τους κοινωνικούς αγώνες, στις καθημερινές μάχες του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε πιστό μέλος μέχρι την τελευταία πνοή του, καθώς επίσης στα δικαστήρια, όπου σε δύσκολες εποχές υπεράσπιζε ως μαχόμενος δικηγόρος τους κομμουνιστές, αγωνιστές, εργάτες. Ηρθαν να αποχαιρετήσουν, μαζί με τη συντρόφισσά του στη ζωή Βασιλική και τους οικείους του, τον αγωνιστή που σ' όλη τη ζωή του έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε στον αγώνα του ΚΚΕ για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Ηταν εκεί στον τελευταίο αποχαιρετισμό στο Νεκροταφείο του Μαρουσιού, τιμητική φρουρά μπροστά στο φέρετρο του σ. Νίκου Κοΐνη που ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ και τη γαλανόλευκη, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη σ. Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, και τον σ. Μήτσο Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με πολλούς ακόμα συντρόφους της ΚΕ, Οργανώσεων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, και πρώτα απ' όλα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του τοπικού Παραρτήματος, και, βεβαίως, πολλών ακόμα οργανώσεων.

Τον ύστατο αποχαιρετισμό, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, απεύθυνε ο σ. Ν. Κουρκούνης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που μας αφήνει ο σ. Ν. Κοΐνης, τονίζοντας: «Αποχαιρετάμε έναν αγωνιστή που ανάλωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για το δίκαιο των εργαζομένων, που έδωσε ό,τι καλύτερο μέσα από τη συλλογική δράση. Το σύντροφο που η ζωή του πήγε παράλληλα με την ιστορία του ΚΚΕ, με την ιστορία του αγώνα των κομμουνιστών για μια άλλη κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ανάσα του έγιναν και ήταν τα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ και ελπίδα του οι αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή του καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού συστήματος που καταρρακώνει τον κόσμο. Γι' αυτό, όπως ο ίδιος ο σύντροφος έλεγε στην εκδήλωση για τη λειτουργία των γραφείων του Κόμματος στο Βύρωνα, πρέπει να οπλιστούμε με αγανάκτηση, οργή και γνώση για την επικράτηση στον τόπο μας και σ' όλο τον κόσμο των ιδανικών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Σύντροφε Νίκο, θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι κοντά μας, το παράδειγμά σου θα μας δείχνει το δρόμο. Το δρόμο το δύσκολο αλλά ωραίο του αγώνα για τα μεγάλα κομμουνιστικά ιδανικά, για έναν καλύτερο κόσμο», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο σύντροφος Ν. Κουρκούνης.

Πολλές ήταν οι παρουσίες κι ανάμεσά τους του προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστου Τσιντζιλώνη, του προέδρου του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Κώστα Νίτσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ