Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η Πρωτομαγιά να γιορταστεί στην πλατεία Ταξίμ

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στην Τουρκία, που σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από την κρατική καταστολή

Associated Press

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στην Τουρκία, που σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από την κρατική καταστολή
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Στην τρομοκρατία του λαού στοχεύει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τους εορτασμούς και τις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ταξίμ, μετά και την απόφαση απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην ιστορική πλατεία, που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμάρ Γκιουλέρ. Οπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος, η πλατεία Ταξίμ παρά το ότι αποτελεί σύμβολο για τους εορτασμούς, ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για μαζικές εκδηλώσεις, καλώντας τα εργατικά συνδικάτα να προτιμήσουν για τις συγκεντρώσεις τους «όποιο άλλο μέρος επιθυμούν», εκτός από την ιστορική πλατεία, ζητώντας με νόημα να παραμείνουν στα όρια της νομιμότητας...

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους των Συνδικάτων και άλλων φορέων. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Α. Γκιουλ σημείωσε ότι θα «εξεταστούν όλα τα δεδομένα για τους πρωτομαγιάτικους εορτασμούς και την πλατεία Ταξίμ», δηλώνοντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους και με το Τουρκικό Επιτελείο Στρατού...

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του ΠΓ, υπογραμμίζει τη σημασία τού «να γιορταστεί η Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, επειδή αποτελεί σύμβολο της αποφασιστικότητας και της δύναμης της εργατικής τάξης ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και απειλές» και να καταργηθούν όλες οι άλλες συγκεντρώσεις σε άλλα σημεία, προσθέτοντας ότι «μια ογκώδης και ενωμένη συγκέντρωση είναι δυνατή» με τις δυνάμεις του να είναι καθοριστικός παράγοντας στην πλατεία Ταξίμ. «Τα μέλη TKP θα κάνουν τις προετοιμασίες τους για αυτόν τον σκοπό και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά όχι ως ημέρα του ημερολογίου, αλλά ως ημέρα μαζικού αγώνα που θα προάγει την ταξική πάλη».

Παράλληλα το ΤΚΡ τονίζει ότι είναι μια γιορτή των εργατών, την οποία γιορτάζουν μαζί με «τους διανοούμενους, τη νεολαία με συνείδηση και θάρρος» και είναι μια ευκαιρία - ιδιαίτερα σε περιόδους αυξανόμενης ανεργίας, αύξησης του πληθωρισμού, κρίσης και πολέμων - «να βροντοφωνάξουμε πως "υπάρχουμε και δε θα σας επιτρέψουμε να μας καταπιέζετε περισσότερο"».

Ακόμα χαρακτηρίζει τα μέτρα των καπιταλιστών, που παρουσιάζουν τις διαδηλώσεις των εργαζομένων ως τρομοκρατική ενέργεια, γνωστά και στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτρέψουν την ενότητα της εργατικής τάξης, σημειώνοντας και το ρόλο των ΜΜΕ και του κράτους που προσπαθούν από κοινού να αποκρύψουν το μέγεθος μεγάλων διαδηλώσεων - εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων - με τίτλους που αφορούν αν έγιναν ή όχι συγκρούσεις, κάτι που «αποδεικνύει τα αληθινά χρώματα των αστικών μέσων».

Τέλος το ΤΚΡ υπογραμμίζει ότι η γιορτή της Πρωτομαγιάς δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε μία συζήτηση για το πού θα γίνουν οι εορτασμοί, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να ενωθούν και να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ, την οποία ορίζει ως το μέρος όπου θα πραγματοποιήσει το ίδιο τις εκδηλώσεις του, τονίζοντας ότι το ΚΚ Τουρκίας δε θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ