Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Κινητοποίηση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Σε κινητοποίηση προχωρούν, μετά από κάλεσμα της αγωνιστικής δημοτικής αρχής, εργαζόμενοι, κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Δήμου Αγίου Κηρύκου, αύριο, Τετάρτη 6 του Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της πόλης, διεκδικώντας οριστική λύση στο οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, διεκδικούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης και κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Ικαρίας η οποία εκκρεμεί, με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικο-τεχνικά μελέτες. Επίσης, ζητούν να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ). Απαιτούν, επιπλέον, την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Επαρχία Ικαρίας και στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.

Ο δήμος με επιστολή του προς τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, επαναφέρει το θέμα στην κυβέρνηση. Οπως τονίζεται στην επιστολή, «σήμερα ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Αγίου Κηρύκου βρίσκεται σε οριακό σημείο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να προσδιορισθεί ο χώρος στον οποίο θα αποθέτονται τα απορρίμματα του δήμου μας». Τονίζεται, δε, ότι το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί σε όλη την Ικαρία. «Εξέλιξη στην οποία οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια αρχικώς στον Αγιο Κήρυκο και στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ικαρία, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας», επισημαίνεται.

Με βάση αυτά, ο δήμος προτείνει:

  • Συγκρότηση κλιμακίου από στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, της Νομαρχίας Σάμου και του Δήμου Αγίου Κηρύκου, για την εκτίμηση της κατάστασης και την υποβολή προτάσεων αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Προσδιορισμό χώρου απόθεσης των απορριμμάτων του Δήμου Αγίου Κηρύκου.
  • Εγκριση δημιουργίας και λειτουργίας (όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις) νέου ΧΑΔΑ.
  • Εγκριση έκτακτης επιχορήγησης 250.000 - 300.000 ευρώ για τις ανάγκες της δημιουργίας νέου ΧΑΔΑ.

Με τις προτάσεις αυτές - σημειώνει ο δήμος - μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά η κατάσταση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κατασκευής του ΧΥΤΥ της Ικαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ