Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ»
Διώχνει εργάτες με τους νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μετά από παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας

Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας έξω από το εργοστάσιο του «Καράτζη» στο Ηράκλειο
Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας έξω από το εργοστάσιο του «Καράτζη» στο Ηράκλειο
Συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στα εργοστάσια πλαστικών «Καράτζης ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στο Μελιδοχώρι πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, μετά από καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και ύστερα από καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων της επιχείρησης σε συνδικαλιστές της Ενωσης.

Στη συνάντηση με την εργοδοσία ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαίτησε να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εργοδοσία τους τελευταίους 3 μήνες (20 απολύσεις και 8 «οικειοθελείς αποχωρήσεις»), αλλά και η μεταφορά μηχανημάτων από το εργοστάσιο του Ηρακλείου προς την Αμερική.

Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας ισχυρίστηκε για τις απολύσεις ότι αυτές γίνονται νόμιμα στα πλαίσια του δικαιώματος που τους παρέχει η νομοθεσία για απόλυση του 2% των εργαζομένων κάθε μήνα. Ενώ για τη μεταφορά των μηχανημάτων επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επαναλειτουργήσει το εκεί εργοστάσιο γι' αυτό και το εξοπλίζει. Από τη συνάντηση προέκυψε ακόμα ότι στο Μελιδοχώρι εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 3 μέρες τη βδομάδα (εκ περιτροπής). Επίσης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας, επίκεινται κι άλλες απολύσεις, τόσο στην Κρήτη, όσο και στο εργοστάσιο στη Λάρισα.

Οπως καταγγέλλει το ταξικό σωματείο, «η ίδια εταιρεία πριν από ένα χρόνο έκανε ξανά ομαδικές απολύσεις. Τότε βέβαια δεν είχαμε κρίση, αλλά "ανταγωνισμό" που δεν έφερνε τα κέρδη που προσδοκούσε η επιχείρηση. Μία είναι η αλήθεια: Με κρίση ή χωρίς κρίση πάλι το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, στα κέρδη και στις ζημίες ο μόνος που έκανε θυσίες ήσασταν εσείς. Ηρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα, ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια!».

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν μαζί με το σωματείο τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, να απορρίψουν τα εκβιαστικά διλήμματα. Αναδεικνύει το παράδειγμα της Λάρισας, όπου η εργοδοσία δεν τολμά να κάνει απολύσεις γιατί υπάρχει εκεί δυνατό ταξικό σωματείο, ταξικό Εργατικό Κέντρο.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των κομμάτων που ψήφισαν νόμους που τους πετάνε στο δρόμο. Επίσης για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για τα προβλήματά τους, αλλά αντίθετα υπερασπίζεται την αντεργατική νομοθεσία, επειδή συμφώνησε μαζί της στη ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ