Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποίηση και επιφυλακή στη Σάντα Κρους

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την Εργατική Πρωτομαγιά επέλεξε και πάλι ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, για να ανακοινώσει την εθνικοποίηση της Air BP, θυγατρική του βρετανικού ομίλου των πετρελαιοειδών BP, η οποία εταιρεία ειδικεύεται στην κηροζίνη για τα αεροσκάφη.

Παράλληλα, την Κυριακή ο Πρόεδρος Μοράλες, από τη Σάντα Κρους ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα νότια αυτής της επαρχίας της χώρας, με τη σύσταση του Διοικητηρίου Comando Conjunto del Plata, που θα αποτελείται από σώματα του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας από τη δράση εγκληματικών, τρομοκρατικών και αποσχιστικών οργανώσεων. Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια, όσον αφορά το τρομοκρατικό δίκτυο που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από τις αρχές ασφαλείας και αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ξένους μισθοφόρους.

Η Βολιβία και οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την ανταλλαγή πρεσβευτών τον προσεχή Ιούνιο εκτίμησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε δηλώσεις που έκανε από τη Σάντα Κρους κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Βολιβία, σύμφωνα με το Τελεσούρ. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβρη του 2008 ο Πρόεδρος Μοράλες είχε απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ για συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση της Βολιβίας και σε αντίποινα η Ουάσινγκτον είχε απελάσει τον Βολιβιανό πρέσβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ