Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερή στην προεκλογική συσκότιση
  • Το «στίγμα» της προεκλογικής καμπάνιας θα δώσει ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο
  • «Θάβει» τα σκάνδαλα, αλλά παίζει με τη σκανδαλολογία και τη δικομματική πόλωση

Να «καθαρίσει» με τα σκάνδαλα επιδιώκει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, δίχως βέβαια αυτό να σηματοδοτεί μια «στροφή» στην προεκλογική τακτική του αποπροσανατολισμού με στόχο την αποφυγή της τιμωρίας στις ευρωκάλπες.

Μπορεί να «θάβει» όλες τις υποθέσεις σκανδάλων που φτάνουν στη Βουλή, ωστόσο την ίδια στιγμή παίζει το χαρτί της βολικής σκανδαλολογίας στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής της δικομματικής πόλωσης. Η τακτική αυτή θα αναδειχθεί πιο καθαρά τις επόμενες μέρες και θα σηματοδοτηθεί από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη που θα αποτελέσει και το «εναρκτήριο λάκτισμα» της προεκλογικής καμπάνιας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση ολοκληρώνει το κουκούλωμα των σκανδάλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ηδη, διαμηνύει ότι η υπόθεση Παυλίδη έκλεισε με την ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ επαναβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή με αφορμή τη δεύτερη δικογραφία σε βάρος του Α. Παυλίδη για τις άγονες γραμμές. Σήμερα επίσης θα καταψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη υπόθεση της «Ζήμενς», επικαλούμενη το σαθρό επιχείρημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή βέβαια κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την υπόθεση αυτή το επόμενο διάστημα για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ και να επιμερίσει το «πολιτικό κόστος» για τα σκάνδαλα.

Εξόφθαλμη πάντως ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» οριστικά την υπόθεση Παυλίδη οχυρωμένη πίσω από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής. Επιχειρώντας να αποσείσει τις πολιτικές ευθύνες από τις πλάτες της κυβέρνησης, ο Ευ. Αντώναρος εμφάνισε την όλη υπόθεση ως μια περίπου «ουδέτερη» κοινοβουλευτική διαδικασία όπου οι βουλευτές ψήφισαν «κατά συνείδηση» και ...τέλος «το Σύνταγμα, ο Κανονισμός και οι νόμοι ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να ασκηθεί αυτή η δίωξη. Η Βουλή αποφάσισε με τις ψήφους της ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν αυτού», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου ευνοεί μια κίνηση παραίτησης εκ μέρους του Αρ. Παυλίδη, λέγοντας ότι «είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε βουλευτή».

Στην κατεύθυνση της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα συνέχισαν να πιέζουν και χτες γαλάζιοι βουλευτές, αν και ο ίδιος ο Αρ. Παυλίδης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να το κάνει. Το αντίθετο υπαινίχθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου: «Προχωρούμε», είπε με νόημα.

Το εφεύρημα της «κατά συνείδηση ψήφου» αμφισβήτησαν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές, δηλώνοντας ότι το δίλημμα που κυριάρχησε δεν ήταν αν θα πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι ο πρώην υπουργός Αιγαίου, αλλά αν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι. «Ουσιαστικά το χθεσινό δίλημμα ήταν αν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι στις εκλογές», παραδέχθηκε (στον «Σίτι») ο Μ. Χαρακόπουλος, καλώντας ταυτόχρονα τον Α. Παυλίδη να «προβεί σε μια γενναία κίνηση που αναμένει ο κόσμος της παράταξης», δηλαδή να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Την ίδια «έκκληση» έκαναν και άλλοι βουλευτές (Θ. Καράογλου, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Μανώλης). Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε (στον «Φλας») ότι «ψήφισε λευκό», διευκρινίζοντας ότι «η ψήφος η δική μου είναι ηθικής καταδίκης και θεωρώ ότι ο κος Παυλίδης έχει υποχρέωση να το λάβει υπόψη αυτό το μήνυμα και να παραιτηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ