Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ»
Απαιτεί δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους πανεπιστημιακούς

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗΠΑΚ

Αντιδράσεις προκαλεί η προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης διδακτορικών διατριβών «Ηράκλειτος ΙΙ», με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί εκβιαστικά να αποσπάσει δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους πανεπιστημιακούς, βάζοντάς τους να υπογράψουν για την αποδοχή τους στους αντιδραστικούς νόμους (νόμο - πλαίσιο, μεταπτυχιακά, έρευνα). Το θέμα φέρνει στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ενώ σχετική ανακοίνωση προς τους πανεπιστημιακούς έχει βγάλει και η ΔΗΠΑΚ.

Οπως εξηγεί στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ:

«Στα πλαίσια της οικοδόμησης του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας της ΕΕ, διαμορφώνονται νέοι όροι, ώστε η έρευνα να συνεισφέρει πιο αποδοτικά στην κερδοφορία των μονοπωλίων. Η πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητικής εργασίας "Ηράκλειτος ΙΙ" εισάγει ένα επιπλέον ποιοτικό στοιχείο: την εκβιαστική απαίτηση "δήλωσης νομιμοφροσύνης" από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και των υποστηρικτών της στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων περιλαμβάνεται η αποδοχή της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που θα πρέπει να γίνει με ενυπόγραφη δήλωση, προκειμένου ένα ερευνητικό πρόγραμμα να εγκριθεί.

Ταυτόχρονα, αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής η συγκρότηση και η λειτουργία της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) στο ίδρυμα που αιτείται χρηματοδότησης για έρευνα. Εισάγεται επομένως ως κριτήριο η αξιολόγηση του ιδρύματος, δηλαδή η βαθύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που ήδη στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην εξωτερική αξιολόγηση εκπρόσωποι επιχειρήσεων («Friesland Foods Hellas», ΜΕΒΓΑΛ) που σχετίζονται με τα τρόφιμα, προσαρμόζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στις απαιτήσεις της κερδοφορίας τους, σε ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα για το λαό όπως η διατροφή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε «να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ερευνητική δραστηριότητα, με εξασφαλισμένα τα αναγκαία υλικοτεχνικά και επιστημονικά μέσα, σε περιβάλλον ακαδημαϊκής ελευθερίας, χωρίς προϋποθέσεις δήλωσης υποταγής στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου».

Κάλεσμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα να απορρίψει συνολικά την πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ηράκλειτος ΙΙ» απευθύνει η ΔΗΠΑΚ, με μια ανακοίνωσή της για το πρόγραμμα. Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι στόχος της ΕΕ μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι μεταξύ άλλων να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε βιομηχανίες παραγωγής διδακτορικών, προσαρμοσμένα στην πολιτική της «ανταγωνιστικότητας».

«Το νέο ποιοτικό στοιχείο - σημειώνει η ΔΗΠΑΚ - που εμφανίζεται στο Ηράκλειτος ΙΙ είναι η εκβιαστική απαίτηση "της υπογραφής" (δηλαδή δήλωσης νομιμοφροσύνης) στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και των υποστηρικτών της στον Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με στόχο τη βαθύτερη ενσωμάτωση και συναίνεση ακαδημαϊκών και ερευνητών στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου».

Και ως ελάχιστη πράξη προάσπισης των ακαδημαϊκών λειτουργιών, των δικαιωμάτων των μελών ΔΕΠ και των υποψήφιων διδακτόρων από τους απαράδεκτους όρους της πρόσκλησης του προγράμματος, η ΔΗΠΑΚ καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να απορρίψει συνολικά την πρόσκληση απαιτώντας διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του επιστημονικού προσωπικού, των φοιτητών και εργαζομένων, της προάσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα της επιστήμης και της έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ