Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δε σταματούν οι διαπραγματεύσεις»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ακόμα μία συνάντηση με θέμα τα οικονομικά ζητήματα πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον απόηχο της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Οραμς, αλλά και των αποτελεσμάτων των παράνομων εκλογών στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αξιολόγησαν την εργασία που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα και αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, ζητώντας παράλληλα από τους εκπροσώπους τους να συναντώνται πιο συχνά. Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων καθορίστηκε για την Πέμπτη 14 του Μάη.

Δεδομένης και της φιλολογίας που αναπτύχθηκε μετά τη νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις παράνομες εκλογές που διεξάχθηκαν στο ψευδοκράτος ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε μετά και τη χτεσινή συνάντηση ότι οι απευθείας συνομιλίες θα συνεχιστούν γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στοχεύουν να λύσουν το Κυπριακό. Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι κατά την 27η συνάντησή του με τον Μ. Ταλάτ συζητήθηκε τόσο η πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα και «το δέον γενέσθαι περαιτέρω», ενώ αποφασίστηκε οι συνομιλίες να συνεχιστούν και ενταθούν ακόμη περισσότερο με περισσότερες συναντήσεις των συμβούλων τους. Ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση στο περιουσιακό θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε λέγοντας: «Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας που είναι θέσεις που επιβεβαιώνονται και από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συζήτηση για την απόφαση επί της υπόθεσης Οραμς, που αφορούσε εν γένει την ισχύ των αποφάσεων των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με αφορμή την παράνομη αγορά από ζεύγος Βρετανών περιουσίας Ελληνοκύπριου στα Κατεχόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς και κουβεντιάσαμε και το θέμα της απόφασης του Δικαστηρίου και ασφαλώς, όπως ελπίζω να κατανοείτε, έχω επαναλάβει τα όσα σε δημόσιες δηλώσεις μου έχω πει μέχρι σήμερα, ότι εμείς χαιρετίσαμε την απόφαση του Δικαστηρίου ως θα έλεγα αντικειμενική και φυσιολογική απόφαση ενός Δικαστηρίου της ΕΕ, υπερασπιζόμενο αρχές και αξίες της ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι και επιβεβαίωση της ορθότητας των δικών μας θέσεων που υποστηρίζουμε στις συνομιλίες». Πρόσθεσε, δε, ότι με αφορμή το περιουσιακό όλα τα θέματα θα ξανανοίξουν.

Αναφερόμενος στον Ντ. Ερογλου ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε: «Ο Ερογλου είναι Ερογλου και ο Ταλάτ είναι Ταλάτ. Εγώ δεν συνομιλώ με τον κ. Ερογλου, αλλά με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι ο κ. Ταλάτ και βεβαίως ούτε απειλές διανοήθηκε ο κ. Ταλάτ να εκτοξεύσει ούτε οτιδήποτε άλλο που να ζημιώνει τη διαδικασία των συνομιλιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ