Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΕΡΟΥ
Εκρηκτικό παραμένει το πολιτικό σκηνικό

ΛΙΜΑ.-

Ανάστατο, όλο ένταση, φόβους αλλά και ίντριγκες παραμένει το πολιτικό σκηνικό στο Περού, παρά τις προσπάθειες «δημοκρατικής εξομάλυνσης» που επιχειρούνται από όλες τις πλευρές -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- υπό τις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις.

Η αναδίπλωση του Προέδρου Αλβέρτο Φουτζιμόρι, μία στάση που φάνηκε ότι υιοθετήθηκε με την πράξη παραίτησής του και την προκήρυξη νέων εκλογών τον περασμένο Ιούλη, ολοκληρώθηκε εν μέρει χτες σε μία κίνηση δύο πράξεων: Συμφωνία κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 8 Απρίλη του 2001, αλλά και τη διαταγή Φουτζιμόρι για τη σύλληψη της πέτρας του σκανδάλου και πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών του Περού (SIN), Βλαδιμίρο Μοντεσίνος.

Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε καθοριστικό, καθώς οι δύο πλευρές που ορέγονται την εξουσία στο Περού κατέληξαν σε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγή των διπλών γενικών εκλογών, ενώ την ανακοίνωση προς τα μέσα έκανε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Εντουάρντο Λατόρε.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τις προϋποθέσεις που έθετε για τον εκλογικό νόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Λουίς Σολάρι, αναφερόμενος στο σχέδιο χορήγησης γενικής αμνηστίας στους αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, που σοβεί στο Περού τις τελευταίες πέντε βδομάδες, μιας κρίσης που εντείνεται όχι μόνο από το κενό εξουσίας, τις επιβεβαιώσεις για νοθεία, αλλά και το φόβο που εξακολουθεί να ελλοχεύει για μια πιθανή κίνηση του στρατεύματος για οριστική εκκαθάριση του θολού πολιτικού τοπίου. Δηλαδή ένα πραξικόπημα...

«Φρόνιμο» το στράτευμα μετά από...«απειλές»

Οι δηλητηριώδεις φόβοι, για ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα κυριάρχησαν εκ νέου στην πολιτική ζωή της χώρας, με την επιστροφή του Μοντεσίνος, μετά την παραμονή στον Παναμά, αναμένοντας την απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, η οποία όμως ήταν αρνητική. Την επομένη, Τετάρτη, ακολούθησε ένα ακόμη σίριαλ που τροφοδότησε τις φήμες περί πραξικοπήματος, καθώς ο Φουτζιμόρι είχε εγκαταλείψει για ώρες τη Λίμα με στρατιωτικό αεροσκάφος, συνοδεία του υπουργού Αμύνης, στρατηγού Κάρλος Μπερχαμίνο, και του αρχηγού του στρατού ξηράς, στρατηγό Χόρχε Βιλιανουέβα προκειμένου να επισκεφθεί τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις της χώρας, ώστε να «αποδείξει ότι ασκεί τον έλεγχο και πως κυριαρχεί ηρεμία».

Ο στρατός τελικά δείχνει να είναι υπό τον έλεγχο του Φουτζιμόρι, όπερ και η κίνηση ματ: η απόφαση της κυβέρνησης του Περού να διατάξει τη σύλληψη του Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, ο οποίος θεωρούνταν ότι είχε μέχρι πρόσφατα το στρατό υπό τον έλεγχό του. Νωρίτερα ο Φουτζιμόρι είχε διατάξει τον περιορισμό όλων των μονάδων στους στρατώνες τους - μια κίνηση που πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι έγινε προκειμένου να απομακρυνθούν οι φόβοι για στρατιωτικό πραξικόπημα εκ μέρους του Μοντεσίνος.

Ο γενικός γραμματέας του OAS, Σεζάρ Γκαβίρια, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν ο πρώην ισχυρός άνδρας του Περού έχει ήδη συλληφθεί, όπως μετέδωσαν πολλοί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, επικαλούμενοι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. «Η αποστολή του OAS δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση της σύλληψης ενός ατόμου που αντιπροσωπεύει πολλά προβλήματα για τη δημοκρατία στο Περού», πρόσθεσε ο Γκαβίρια, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μοντεσίνος.

Ουσιαστικά, ο Γκαβίρια, αντικατοπτρίζει και μεταφέρει τις απόψεις και τη θέση του «μεγάλου αφεντικού» δηλαδή των ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει πια το «αγαπημένο τους παιδί, τον Φουτζιμόρι και μάλιστα προκειμένου να απαλλαχτούν οριστικά και να επιτύχουν μια δημοκρατική «αλλαγή», με τη συναίνεση όλων των αντιμαχόμενων, φαινομενικά ίσως, πλευρών «απείλησαν» χτες ότι το Περού ενδέχεται να χάσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την Τετάρτη, ύψους 14,8 δισ. δολαρίων αν η κυβέρνηση Φουτζιμόρι δεν αποδείξει «ότι έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου» προς τη διεξαγωγή δίκαιων και ανόθευτων εκλογών, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και του νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ