Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διαχείριση» της λαϊκής δυσαρέσκειας
  • Προβάλλει το προφίλ του υπεύθυνου διαχειριστή της κρίσης, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά για την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και να αποφύγει τη λαϊκή τιμωρία στις ευρωκάλπες
  • Δε διστάζει προεκλογικά να καλλιεργήσει το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση την επομένη των ευρωεκλογών

Το προφίλ του υπεύθυνου και αποτελεσματικού διαχειριστή της κρίσης καλλιεργεί συστηματικά ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση, επιχειρώντας να θέσει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική της που ρίχνει όλα τα βάρη στον εργαζόμενο λαό.

Η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει ως δήθεν μεγάλο «ατού» της κυβέρνησης ότι τάχα «λέει την αλήθεια στο λαό» καθώς και πως είναι αποφασισμένη να πάρει «όλα τα μέτρα» για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αποσιωπώντας την ίδια στιγμή την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην προσπάθειά της να αποφύγει τη λαϊκή τιμωρία στις ευρωκάλπες.

Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που έγιναν μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την οικονομία, προκύπτει σαφώς ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στην πολιτική της, αλλά θα προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που θα ξεκινήσει ακριβώς την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Δε διστάζει μάλιστα προεκλογικά να καλλιεργήσει το έδαφος στην κατεύθυνση αυτή, προσδοκώντας ότι θα εκτιμηθεί η συνέπεια και η αποφασιστικότητά της. Στη βάση αυτή έχει ήδη «στήσει» τα προεκλογικά «διλήμματα» στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης, με στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Πρόγευση της προεκλογικής τακτικής έδωσαν με τις χτεσινές δηλώσεις τους τόσο ο Γ. Παπαθανασίου όσο και ο Ευ. Αντώναρος, επικεντρώνοντας στα ίδια σημεία. Πρώτον ότι «οι προοπτικές για την οικονομία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στη χώρα μας, είναι δυσμενείς». Δεύτερον, ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι αφ' ενός να λέει «όλη την αλήθεια στους Ελληνες πολίτες» και αφ' ετέρου «να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να βγούμε από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβαν ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακριβώς έτσι ώστε η χώρα μας να είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος». Φυσικά, δεν προχώρησαν στην ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής για προφανείς λόγους. Αντίθετα, προτίμησαν να αναδείξουν τα διαχειριστικά διλήμματα μεταξύ των δύο μονομάχων. Ο λαός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει να διαλέξει από τη μια την κυβέρνηση της ΝΔ «που έχει παρουσιάσει και εφαρμόζει σταδιακά ένα συγκροτημένο και συνολικό πρόγραμμα» για την έξοδο από την κρίση και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ με «τα εξωπραγματικά ευχολόγια» και τις «ψευδοακαδημαϊκές τοποθετήσεις». Η τακτική αυτή, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα επιβραβευτεί στις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του Α. Σπηλιωτόπουλου ότι η κυβέρνηση όχι μόνο είναι είναι ισχυρή και αντέχει, αλλά «θα πάει καλύτερα απ' ό,τι πιστεύεται στις ευρωεκλογές».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται «να αφήνει πίσω» τα σκάνδαλα, με τον Γ. Σουφλιά να δηλώνει, για του λόγου το αληθές, ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής «δεν αναφέρθηκε η λέξη Παυλίδης»... Βέβαια, την ίδια στιγμή έσπευσε να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία παρατεινόταν το καθεστώς έκπτωσης χωρίς δικαιολογητικά δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης σε ποσοστό 2%. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σκανδαλολογία, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση με όχημα την υπόθεση «Ζήμενς». Ενδεικτική η δήλωση του Σ. Τσιτουρίδη: «Ερχονται σήμερα στη Βουλή να μας μιλήσουν για τη Siemens, οφείλουν να απαντήσουν πού πήγε το ένα εκατομμύριο κατ' ελάχιστο το οποίο ομολογούν ότι πήγε στα ταμεία τους», είπε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ.

Την προεκλογική «επιχειρηματολογία» παρουσίασε με εύληπτο τρόπο ο Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας χτες σε προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει την κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο διεξόδου», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίδεται σε μηδενισμό, λαϊκισμό και άκριτη υποσχεσιολογία και επενδύει στο διχασμό και την πόλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ