Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ανάγκη δράσης σε δύσκολους καιρούς

Συνόψιση των εργασιών της προχτεσινής εκδήλωσης

Μια γενική άποψη της προχτεσινής εκδήλωσης
Μια γενική άποψη της προχτεσινής εκδήλωσης
Ηταν ένα βήμα κατάθεσης απόψεων, αλλά και ενός μεστού διαλόγου για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία, η προχτεσινή εκδήλωση στο «Τιτάνια» για την παρουσίαση των Θέσεων του ΚΚΕ σε σχέση με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αγωνία έκδηλη για το πού θα καταλήξουν αυτές ρυθμίσεις, αλλά και η διατύπωση σκέψεων και προτάσεων για την απόκρουση αυτών των άκρως ανθυγιεινών σχεδίων της κυβέρνησης, που ψευδεπίγραφα πλασάρει ως ολοκλήρωση του ΕΣΥ.

«Ολοι μαζί μπορούμε πραγματικά να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη πορεία και στα πράγματα της υγείας, συνυφασμένη βέβαια με μια γενικότερη αλλαγή» είπε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ συνοψίζοντας τις εργασίες της εκδήλωσης. (Ο Σπ. Στριφτάρης παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»).

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης. Εάν όλοι δεν παλέψουμε, αν όλοι μαζί δε συμφωνήσουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε με έργα και όχι μόνο με λόγια σε αυτή την πολιτική, μέχρι και να την ανατρέψουμε και να ανοίξουμε άλλους δρόμους για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας - δε λέω θα είμαστε άξιοι της τύχης μας γιατί είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι - λέω λοιπόν ότι αυτό μπορούμε όλοι μαζί να το κάνουμε. Με την ενότητα, με τον αγώνα, συσπειρωμένοι γύρω από αιτήματα που είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και κόντρα στα μονοπώλια».

«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί όλους τους δημόσιους τομείς να υπόσχεται δωρεάν υγεία στον ελληνικό λαό;», αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ
«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί όλους τους δημόσιους τομείς να υπόσχεται δωρεάν υγεία στον ελληνικό λαό;», αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ
Τέλος, ο Σπ. Στριφτάρης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το διάλογο με τις προτάσεις και τις σκέψεις τους και τόνισε ότι η συζήτηση και η προσπάθεια απ' το ΚΚΕ θα συνεχιστεί.

Οι παρεμβάσεις

Ενδιαφέρουσες πλευρές για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της υγείας ή για τις επιπτώσεις των σχεδίων της κυβέρνησης επισημάνθηκαν απ' τους ομιλητές στην εκδήλωση. (Ενα μέρος των παρεμβάσεων δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό «Ρ»).

Ο επίκουρος καθηγητής Ιω. Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, σημείωσε: Εάν είναι ιατροκεντρικό το σύστημα υγείας, δε θα υπάρξει σύστημα. Πρέπει, συνέχισε, να θεραπευτούν όλες οι παθήσεις που είναι παθήσεις των κατώτερων κοινωνικών τάξεων όπως τα ατυχήματα, ο αλκοολισμός κλπ.

Ο Γ. Παναγιωτόπουλος, ορθοπεδικός και πρώην διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», αναφέρθηκε στο κόστος των επεμβάσεων στον ορθοπεδικό τομέα.

Ο Θ. Γιαννόπουλος, διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου στο Τζάνειο Νοσοκομείο, περιέγραψε έναν ιδιότυπο τρόπο διείσδυσης του επιχειρηματικού τομέα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με όχημα την υψηλή τεχνολογία και ειδικότερα τα εργαστήρια. «Αν αντισταθούμε, θα αποτρέψουμε τους Λαιστρυγόνες και θα χαρίσουμε καλή υγεία στο λαό» κατέληξε ο Θ. Γιανόπουλος.

Η Μ. Πολίτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο κέντρο βρεφών η «Μητέρα», αναφέρθηκε στη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Πρόνοιας.

Ο Β. Τουμπέλης, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, επικέντρωσε στην ανυπαρξία ελέγχων του ιδιωτικού τομέα υγείας απ' τις νομαρχίες, γεγονός που επιτείνει την άσχημη κατάσταση.

Στην αναπαραγωγική διαδικασία που αφορά άμεσα τις γυναίκες και η οποία έχει περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Καλλιόπη Μπουντούρογλου. «Η δημόσια δωρεάν υγεία, μαζί με τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την παιδεία, που είναι κύρια ζητήματα για την κατάκτηση της πολυπόθητης ισότητας, σαρώνονται» υπογράμμισε και επισήμανε ότι είναι υποχρέωση του κράτους η φροντίδα και η προστασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

«Θεωρούμε ότι το φάρμακο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας» τόνισε η Ζωή Σώκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Φάρμακο και υπογράμμισε ότι ο χώρος έχει αλωθεί από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που ελέγχουν την έρευνα, την παραγωγική διαδικασία, τις τιμές. Επίσης αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου στους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους του χώρου και υπογράμμισε ότι αίτημα των εργαζομένων είναι η κρατική παρέμβαση σε όλα τα στάδια (έρευνα, παραγωγή, διακίνηση, τιμές).

Οι εργαζόμενοι είναι η πεμπτουσία του δημόσιου συστήματος υγείας, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το ΕΣΥ, με το λαϊκό κίνημα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και των μονοπωλίων.

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης σχετικά με την ανέγερση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», που έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων ογκολογικών ασθενών που δίνουν καθημερινή μάχη για ζωή, αναφέρθηκε η Εφη Γκόρνυ.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες και κυρίως μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για κατάργηση του κλάδου, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να χάσουν τη δουλιά τους 30.000 εργαζόμενες αναφέρθηκε η Ελένη Τουλάτου, πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη».

Στην τεράστια εκμετάλλευση των γυναικών με καρκίνο του μαστού από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πλέγματος προστασίας των γυναικών αυτών, αναφέρθηκε η Αθηνά Κολιγιάννη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου «Ελπίδα Ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ