Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για τις απολύσεις

Εκατοντάδες χάνουν τη δουλειά τους και στο Μαρούσι

Τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κουτελάκη Γιώργο, που ανήκει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ν. Σμύρνης, καταγγέλλει η ΚΟ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, επειδή «όλοι μαζί στο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν και ανακοίνωσαν απολύσεις συμβασιούχων στο δήμο, μετά από πολλά χρόνια εργασίας». Οι απολύσεις εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, θα ολοκληρωθούν τον Ιούνη και τον Αύγουστο.

«Πρόκειται για την εφαρμογή της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που ενισχύεται στα πλαίσια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης - σημειώνει το ΚΚΕ. Προωθεί την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς από ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά, τη μείωση αποδοχών, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων των εργαζομένων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η αντεργατική πολιτική εφαρμόζεται με κάθε είδους προγράμματα στους δήμους από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προωθήθηκε μέσα από την ΤΑ με πρωτεργάτη τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν αυτός που εισηγήθηκε στην ΚΕΔΚΕ την εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας στην ΤΑ.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την μήτρα κάθε αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, υπερψήφισαν την ΟΝΕ, στήριξαν τις επόμενες συνθήκες και την έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο, που προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέκλεισαν τα σωματεία που δέχτηκαν τη συμμετοχή των συμβασιούχων».

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σημειώνοντας: «Ανυπακοή, απειθαρχία χρειάζεται, για να έχουμε νίκες, όπως έγινε στο Δήμο Νίκαιας, όπου ο κομμουνιστής δήμαρχος απειθάρχησε στους νόμους της κυβέρνησης και της ΕΕ και με συνεχείς αγώνες μαζί με τις ταξικές δυνάμεις κατόρθωσαν να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».

Στο Μαρούσι

Να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους ετοιμάζεται η δημοτική αρχή Αμαρουσίου (ΝΔ), καθώς τον Ιούνη του 2009 κλείνει το μόρφωμα, στο οποίο απασχολούνται - πολλοί από αυτούς εδώ και χρόνια - ο αποκαλούμενος Οργανισμός Εργασίας. Η δημοτική αρχή αναφέρει - σε τρίπτυχο που μοίρασε - ότι κάποιοι εργαζόμενοι του Οργανισμού θα περάσουν στο δήμο «με βάση τα συμπεράσματα τεκμηριωμένης μελέτης» και για τους υπόλοιπους ισχυρίζεται ότι έχει διασφαλίσει το δικαίωμα της μονιμότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος δεν έχει διασφαλίσει τίποτα εκτός από τη δυνατότητα των εργαζομένων που θα απολυθούν να αιτηθούν την πρόσληψή τους σε άλλο δήμο ή νομαρχία.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ηδη, η δημοτική αρχή έχει παρουσιάσει δύο σχετικές «μελέτες», το περιεχόμενο των οποίων έχει δημοσιεύσει ο «Ρ», τον περασμένο Φλεβάρη. Η πρώτη «μελέτη» αναφέρει ότι το προσωπικό που χρειάζεται ο δήμος είναι περίπου 1.000 άτομα. Σήμερα απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι. Η δεύτερη «μελέτη» αποφάνθηκε ότι το 85% των εργαζομένων στον Οργανισμό είναι «πολύ χαμηλού επιπέδου», σχετικά με το «νοητικό συλλογισμό». Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ