Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Η ανωτερότητα της τέχνης του οφείλεται στο ταξικό του κριτήριο

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες, τον Γερ. Ανδρεάτο, την Μαργαρίτα Ζορμπαλά, τον Μανώλη Μητσιά, την ηθοποιό Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Γρ. Βαλτινό για τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης, τους μουσικούς της ορχήστρας, που μέσω των τραγουδιών και της απαγγελίας θα μας φέρουν σε επαφή με τη λυρική, αγωνιστική, βαθιά λαϊκή ποίηση του Γ. Ρίτσου».

«Το Κόμμα μας, τιμώντας φέτος τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, επιδιώκει να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση ισάξια με το ηθικό, καλλιτεχνικό και κοσμοθεωρητικό ανάστημα του ποιητή και αγωνιστή του δίκιου και της αλήθειας. Οχι γενικά, σε καμία περίπτωση μουσειακά, αλλά υπογραμμίζοντας εκείνο το θεμελιακό στοιχείο που ενοχλεί, γιατί απειλεί την αστική κυριαρχία και τους υποτακτικούς της. Την τεράστια αφυπνιστική δύναμη της ποίησής του, μιας ποίησης που με ευθύνη φρόντισε να αποτελεί διαχρονικό "οργανωτή του κοινωνικού αισθήματος", "οδηγό μάχης και ευτυχίας", όπλο και σημαία στα χέρια της ελευθερίας σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς.

Αλλωστε, ο λόγος του Ρίτσου εξακολουθεί να συνεγείρει και να εμπνέει στις μέρες μας, γιατί ενσαρκώνει τους πόθους και τις ελπίδες του λαού μας για νίκη και ευτυχία, γιατί με σπάνια ικανότητα μετουσιώνει τα μεγάλα συμφέροντα της εποχής, την αναγκαιότητα της κοινωνικής επανάστασης κι αυτή η ικανότητα δεν οφείλεται μόνο στην ευφυΐα, τη διορατικότητα και το ταλέντο του, αλλά και στους δεσμούς αίματος που τον ενώνουν με την εποχή και το φορέα της κοινωνικής αλλαγής, την εργατική τάξη και της Γης τους αδικημένους».

«Η ανωτερότητα της τέχνης του οφείλεται ακριβώς στο ταξικό κριτήριο, στην κομμουνιστική ιδεολογία, στο μεγαλείο της πάλης του ανθρώπου για την κοινωνική απελευθέρωση, τη βεβαιότητα ότι ελεύθερος μπορεί να είναι μόνο εκείνος που σκέπτεται και δρα δεσμευμένος στους νόμους και στα ιδανικά της κοινωνικής εξέλιξης. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντλούμε δύναμη από το έργο του κομμουνιστή ποιητή για να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, για την ταξική αντεπίθεση, τη νίκη του λαού και της νεολαίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ