Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραίτηση και «Τρωάδες»

Η Λήδα Πρωτοψάλτη στις «Τρωάδες»
Η Λήδα Πρωτοψάλτη στις «Τρωάδες»
Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ ανακοίνωσε χτες ο Νικήτας Τσακίρογλου, στη συνέντευξη Τύπου για τις καλοκαιρινές παραστάσεις του θεάτρου. Ο Ν. Τσακίρογλου σημείωσε ότι φεύγει με «ήσυχη τη συνείδησή του», δήλωσε «ιδιαίτερα προσβεβλημένος για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου περί "κακοδιαχείρισης"», αλλά και δυσαρεστημένος από την ηγεσία του ΥΠΠΟ, η οποία, «αντί να διενεργήσει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, αποδέχθηκε τις κατηγορίες του ΔΣ και του ζήτησε να "διευκολύνει το έργο του και να παραιτηθεί"».

Ο Ν. Τσακίρογλου θα εγκαταλείψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στα τέλη του Μάη, μετά το τέλος των παραστάσεων του έργου «Βασιλιάς Ληρ», όπου ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο μεταξύ το ΥΠΠΟ πρέπει να ορίσει νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, προκειμένου να συνταχθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της επόμενης περιόδου.

Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου (μετάφραση - παραγγελία του ΚΘΒΕ), σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με πρωταγωνίστρια την Λήδα Πρωτοψάλτη. Οι πρώτες παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο Δάσους (2-4/7). Ακολουθούν παραστάσεις στην Επίδαυρο (7,8/8) στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πέραν της καθιερωμένης μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» στους Δελφούς, στις 8/7 (στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, με θέμα «Ξένος - Μέτοικος», που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 3-11/7), αλλά και στη Σμύρνη (15/7) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Οψεις Αρχαίου Δράματος».

Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θεατρικής πορείας, στην Επίδαυρο. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Ναυπλιώτου , Λαμπρινή Αγγελίδου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Φαίδων Καστρής, Ηλίας Μελέτης, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία).

Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Καλλιόπη Τσουπάκη, χορογραφία Καλλιόπη Σφήκα, σύνθεση - επιμέλεια ήχων Δημήτρης Ιατρόπουλος, φωτισμοί Στέλιος Τζολόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ