Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κριτήριο ψήφου η στάση των δημοτικών αρχών απέναντι στους συμβασιούχους

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πηγαίνοντας κόντρα στα νομικίστικα τερτίπια που επέβαλλαν την απόλυσή τους
Η δημοτική αρχή της Νίκαιας πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πηγαίνοντας κόντρα στα νομικίστικα τερτίπια που επέβαλλαν την απόλυσή τους
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, λέει ο λαός μας. 167 συμβασιούχοι με διάφορες και άθλιες συμβάσεις εργασίας που κληρονόμησε ο κομμουνιστής Δήμαρχος της Νίκαιας από τον προηγούμενο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ είναι και τυπικά αορίστου χρόνου. Ανήκουν πλέον στο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό του Δήμου με όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα μισθούς και μεροκάματα που απορρέουν από τη μετατροπή των συμβάσεών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Δημοτική Αρχή ξεπέρασε όλα τα νομικά και νομικίστικα εμπόδια με τη συνεπή και αταλάντευτη πολιτική πάλη και αγώνα. Μαζί με τους ίδιους τους συμβασιούχους από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας της η Δημοτική Αρχή του Δήμου της Νίκαιας έβαλε στόχο.

  • Να σταματήσει η ομηρία των συμβασιούχων.
  • Να πάψουν οι εργαζόμενοι αυτοί να είναι τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ποιο ήταν το κύριο σ' αυτόν τον αγώνα; Ο κομμουνιστής Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν έκρυψαν λόγια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή κατήγγειλαν τις πολιτικές που διασπούν και κατακερματίζουν τους εργαζόμενους. Κάλεσαν τους συμβασιούχους μαζί με τη Δημοτική Αρχή να ανάψουν τις μηχανές του αγώνα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τις πολιτικές που χρόνια τους κρατούν σε πολιτική ομηρία.

Με όλες τις μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, πορείες κ.λπ. η Δημοτική Αρχή μαζί με τους συμβασιούχους άσκησε αφόρητη πίεση στους κυβερνητικούς παράγοντες και τα αρμόδια υπουργεία. Η αταλάντευτη πολιτική πάλη και αγώνας, η σταθερή προσήλωση στα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων, ο ταξικός προσανατολισμός και η σταθερή αρχή ότι ο Δήμος πρέπει στην πράξη και όχι στα λόγια να είναι σύμμαχος των εργαζομένων, αυτά ήταν τα κύρια και βασικά χαρακτηριστικά που έφεραν και το ποθητό αποτέλεσμα.

Και το αποτέλεσμα αυτό ήρθε παρά την αντίδραση της πλειοψηφίας του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ) του Δήμου που εκμεταλλευόμενο τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπήρχαν σ' αυτό τον πολύχρονο αγώνα προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να διαστρεβλώσει, να διαβάλλει τον κομμουνιστή Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή στα μάτια των συμβασιούχων. 167 συμβασιούχοι με τον αγώνα τους και σταθερό σύμμαχο και πρωταγωνιστή Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή της Νίκαιας κατέκτησαν μια σημαντική νίκη. Ισως δεν υπάρχει προηγούμενο πανελλαδικά.

Αντίθετα, στο γειτονικό Δήμο του Αιγάλεω εκατοντάδες συμβασιούχοι, χρόνια τώρα, διαδοχικά έχουν οδηγηθεί στο δρόμο της ανεργίας. Δεκάδες απολυμένοι παραμένουν ακόμα και απλήρωτοι. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους Δήμους όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Η «κατανόηση» και η «συμπάθεια», το χτύπημα στην πλάτη των συμβασιούχων καλά κρατούν, όπως καλά κρατεί και η στήριξη χρόνια τώρα των αντεργατικών πολιτικών των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε και της πολιτικής ομηρίας μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οπως καλά κρατεί και η αντεργατική στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο του Αιγάλεω που στερεί το δικαίωμα εγγραφής και ψήφου στους συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι συμβασιούχοι, που αποτελούν το 40% του κλάδου, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση αποτελούν αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι της εργατικής τάξης και μάλιστα από τα πιο κακοπληρωμένα και βαθιά εκμεταλλευόμενα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους στερεί την ενιαία συνδικαλιστική τους έκφραση. Η αντιενωτική και διασπαστική στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ και στο δήμος μας πρέπει να πάρει απάντηση από τους ίδιους τους συμβασιούχους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ ή ΤΕΔΚΝΑ έχει έτοιμο πρόγραμμα χιλιάδων ληξιπρόθεσμων προσλήψεων με μερική απασχόληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμαρχοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι έτοιμοι να το υλοποιήσουν. Αντί για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, νέες άθλιες πολιτικές με στόχο την νέα πολιτική ομηρία χιλιάδων ανέργων και τη δέσμευση και αρπαγή της ψήφου ενόψει ευρωεκλογών.

Οι κομμουνιστές Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγγέλλουν τη νέα προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανεργίας, τη νέα προσπάθεια παγίδευσης των ανέργων, τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Στην ουσία, η κυβέρνηση εφαρμόζει τις νέες κατευθύνσεις της Κομισιόν για διεύρυνση της ληξιπρόθεσμης μερικής απασχόλησης σε βάρος της σταθερής εργασίας.

Οι συμβασιούχοι, οι άνεργοι, όλοι όσοι γνώρισαν την πολιτική ομηρία, όλοι όσοι είναι αγανακτισμένοι από την πολιτική της ΝΔ. Που πίστεψαν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να αποτελέσει λύση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και όλοι όσοι αισθάνονται απογοητευμένοι και προδομένοι όχι μόνο από την προηγούμενη αντιλαϊκή θητεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τις σημερινές αντεργατικές πολιτικές θέσεις του που δε διαφέρουν από αυτές της ΝΔ. Απλά έχουν καινούριο «περιτύλιγμα», προκειμένου να ξεγελάσουν, για μια ακόμα φορά, τα λαϊκά στρώματα.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, να επιστρατεύσουν τη μνήμη και τις εμπειρίες τους. Να σκεφτούν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και τα νέα αντεργατικά μέτρα - καταιγίδα της Κομισιόν που ψήφισαν πρόσφατα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ. (π.χ. Εκθεση Σέρκας κ.λπ.) και που θα προσπαθήσουν να βάλουν σε εφαρμογή οι ίδιες δυνάμεις, για να ξαναστηρίξουν το κεφάλαιο σε βάρος του λαού. Να σκεφτούν, λοιπόν, και να τους καταδικάσουν με την ψήφο τους ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μόνο εμπόδια μπορούν να είναι για την πρόοδο του λαού. Να ρίξουν ψήφο αντίστασης - ανυπακοής και αντίθεσης στην ΕΕ του κεφαλαίου. Να ψηφίσουν μαζικά χωρίς ταλαντεύσεις ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που τους είπε την αλήθεια για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το Ευρώ. Για το τι σήμαινε και σημαίνει ΕΕ των πολυεθνικών.

Το μόνο κόμμα που τους καλεί σε απειθαρχία - ανυπακοή στην Ευρώπη της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας, των εξευτελιστικών μισθών, των εργασιακών ανατροπών.

Το μόνο κόμμα που τους καλεί σε λαϊκή αντεπίθεση και ανατροπή. Που εγγυάται αταλάντευτη πάλη και στάση για τα δικαιώματά τους. Που είναι δύναμη λαϊκής εμπιστοσύνης.

Το μόνο κόμμα που η ψήφος θα πιάσει τόπο

  • και για την ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος,
  • και για την αποτελεσματική αντίσταση στα μέτρα που έρχονται,
  • και για κατακτήσεις στα πιεστικά λαϊκά προβλήματα,
  • και για τη λαϊκή συμμαχία, με στόχο τη ριζική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το μόνο κόμμα που ξεκάθαρα λέει στο λαό: «Είσαι ο δημιουργός του πλούτου. Δικαιωματικά σου ανήκει. Είναι στο χέρι σου να τον διεκδικήσεις ολοκληρωτικά».


Γιώτης ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ