Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Κλασικές»... συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης

Eurokinissi

Υπερεντατικοποίηση, απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή είναι η αθέατη «εικόνα» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια (20/6). Αποδεικνύοντας έτσι, για πολλοστή φορά, ότι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού (σ.σ. θυμίζουμε ότι το ΝΜΑ είναι ΝΠΔΔ, αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα λειτουργεί, στην πράξη, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) πάει πάντα μαζί με την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Συντηρητές, αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, με όλη τη γνωστή «γκάμα» των συμβάσεων αλλά και οι αορίστου, «πληρώνουν» επί μήνες τη «φούρια» της κυβέρνησης να ανοίξει το μουσείο, παρότι δεν έχει συλλεγεί όλο το αρχαιολογικό υλικό (θα συλλέγεται μέχρι και την τελευταία στιγμή), ενώ η υλικοτεχνική υποδομή είναι κάτι χειρότερο από υποτυπώδης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μια «χούφτα» συντηρητές - ελάχιστοι μπροστά στις πραγματικές ανάγκες - δουλεύουν πυρετωδώς μέσα σε λυόμενες αποθήκες αρχαιολογικών ευρημάτων, και σε ασφυκτικές συνθήκες, αφού στο «περίλαμπρο» μουσείο προβλέφθηκαν εστιατόρια... αλλά όχι εργαστήρια! Οι δε αρχαιολόγοι έχουν ξεχάσει τη σαββατοκυριακάτικη αργία, και όλοι οι εργαζόμενοι κυκλοφορούν εντός των χώρων του μουσείου ως να βρίσκονται... σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης», με μαγνητικές κάρτες και «συνοδεία» ακόμη και στα ασανσέρ.

Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, όταν τον περασμένο Φλεβάρη οι λιγοστοί συντηρητές «φορτώθηκαν», ξαφνικά, με περίπου 500 αρχαία αντικείμενα που πρέπει να συντηρήσουν για να τοποθετηθούν στη ράμπα του μουσείου μέχρι τα εγκαίνια! Το χειρότερο είναι, ότι η πλειοψηφία αυτών των αντικειμένων έχουν να συντηρηθούν εδώ και δεκαετίες και χρήζουν επεμβάσεων που υπερκαλύπτουν, αντικειμενικά, τον ελάχιστο χρόνο που απομένει.

Η ομάδα των συντηρητών στο ΝΜΑ απέστειλε, τον περασμένο Μάρτη, εσωτερικό έγγραφο προς τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ΑΕ και στην Α? Εφορεία Αρχαιοτήτων, στο οποίο αναφέρουν αναλυτικά τι πρέπει να γίνει για τη συντήρηση των αντικειμένων και καταλήγουν ζητώντας το αυτονόητο: Την «κατά το δυνατόν αμεσότερη αποπεράτωση των αναγκαίων εργαστηριακών χώρων συντήρησης του Μουσείου, ώστε τα μοναδικά αυτά ευρήματα να λάβουν τη μέγιστη δυνατή επιστημονική φροντίδα και ασφάλεια που οφείλει να τους δοθεί, από όλους μας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ