Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλητική παρουσία της «κουρδικής κυβέρνησης του Ιράκ»

Για «επενδυτικές ευκαιρίες» μίλησε ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα

Να «αδράξουν την ευκαιρία» κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες και να επενδύσουν με προνομιακούς όρους (καθόλου φορολογία) στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές του Ιράκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της «κουρδικής κυβέρνησης στο Ιράκ», συμπληρώνοντας με νόημα ότι, ήδη, οι συναλλαγές με την Τουρκία φθάνουν τα 6 δισ. ετησίως. Ο κ. Σερμπέστ Μουχάμαντ Μουχάμαντ, αφού τόνισε ότι «οι Κούρδοι έδωσαν τη βοήθειά τους στις ΗΠΑ όταν τους ζητήθηκε» γιατί ήταν μοναδική ευκαιρία ν' «απαλλαγεί το Ιράκ από τον Σαντάμ», ισχυρίστηκε εντελώς κυνικά ότι σήμερα το Ιράκ βρίσκεται στην πορεία ανάδειξής του σε «μοναδική δημοκρατία στην περιοχή».

Αφού εξήρε τις «επενδυτικές συνθήκες» στο αυτόνομο Κουρδιστάν και παρουσίασε την εκεί καθημερινότητα ως ...παράδεισο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή βομβιστικές επιθέσεις, χαρακτήρισε «παράλογο» το ότι η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση αντιδρά στην υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με ξένες εταιρείες από την κουρδική κυβέρνηση. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση Μπαρζανί έχει δικαίωμα να επιλέγει τις επενδύσεις, ενώ τα έσοδα θα τα διανέμει η Βαγδάτη, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς μια τέτοια κατάσταση διασφαλίζει την ενότητα του Ιράκ. Επέμεινε ότι στόχος είναι μια ομοσπονδία κρατών, εκτιμώντας ότι αν δε δημιουργηθούν τρία κρατίδια (κουρδικό, σουνιτικό, σιιτικό), ποτέ δε θα υπάρξει ηρεμία στη χώρα και επαναλαμβάνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είναι «επιλογή» η αυτονομία και όχι η ανεξαρτησία.

Τέλος, αν και υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση Μπαρζανί «δεν θα επιτρέψει καμία επίθεση από κουρδικό έδαφος σε γειτονική χώρα (Τουρκία, Ιράν, Συρία), είναι αδύνατος ο πλήρης έλεγχος των συνοριακών οροσειρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ