Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Συμφωνία» παρά τις διαφωνίες τακτικής

«Ανόητη» η λύση των δύο κρατών κατά σύμβουλο του Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Επιτυχημένες» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τις τριήμερες επαφές του στις ΗΠΑ. Αν και, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Νετανιάχου δέχτηκε πιέσεις σε όλες του τις συναντήσεις ν' αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών και να «παγώσει» τους εποικισμούς, υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία σε σειρά ζητημάτων, όπως είναι η αναγκαιότητα άμεσης επανάληψης των συνομιλιών «με τον ευρύτερο αραβικό κόσμο», χωρίς, όμως, κανένα προαπαιτούμενο, όπως είναι η ισραηλινή αποχώρηση από κατεχόμενα εδάφη. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ερακάτ τόνιζε, από την άλλη, ότι είναι ώρα η προεδρία Ομπάμα να περάσει από τα λόγια στη πράξη.

Παράλληλα, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου επέκρινε και τα ισραηλινά ΜΜΕ γιατί επιδεικνύουν, όπως υποστήριξε, εμμονή στα περί της λύσης των δύο κρατών, την οποία χαρακτήρισε «παιδιάστικη και ανόητη». Ο Ρον Ντέρμερ υποστήριξε ότι είναι χαζό να πιστεύει κανείς ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει ποτέ στους Παλαιστινίους να έχουν δικό τους στρατό, να ελέγχουν τον εναέριο χώρο τους, να συνάπτουν συμφωνίες με «εχθρικές» στο Ισραήλ χώρες.

Επιδρομές και νέα ενδο-παλαιστινιακή ένταση

Πέντε τραυματίες και σοβαρές ζημιές κυρίως σε μεταλλουργεία, προκάλεσαν οι επτά ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τη νύχτα, στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εκτόξευση δύο ρουκετών. Την ίδια ώρα, η αστυνομία της «Χαμάς» εμπόδιζε την έξοδο από τη Λωρίδα δύο μελών της «Φατάχ» που ορίστηκαν υπουργοί στην νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην παρευρεθούν στην ορκωμοσία. Η «Χαμάς» επέκρινε την απόφαση Αμπάς να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης με το σκεπτικό η Παλαιστινιακή Αρχή να μπορέσει να διαχειριστεί την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει για τη Γάζα, τονίζοντας ότι «υποσκάπτει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας του ενδο-παλαιστινιακού διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ