Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ
Εκτιμήσεις για τις εκλογές

Καταγγελίες για δολοφονικές επιθέσεις στη Δ. Βεγγάλη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των γενικών εκλογών στην Ινδία, που διήρκεσαν ένα μήνα (ολοκληρώθηκαν στις 15/5), προχώρησαν τόσο η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, όσο και το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό). Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Προοδευτική Συμμαχία (UPA), την οποία στηρίζει το κόμμα του Κογκρέσου, συγκέντρωσε 262 έδρες και ο δεύτερος εκλογικός συνασπισμός, με επικεφαλής το ινδουιστικό εθνικιστικό BJP, Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία, έλαβε 158 έδρες. Το Τρίτο Μέτωπο πήρε 76 έδρες και είναι η εκλογική συμμαχία που συναπαρτίζεται από το Αριστερό Μέτωπο όπου συμμετέχουν το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) (πήρε 16 έδρες) και το ΚΚ Ινδίας (4) και διάφορα άλλα κόμματα που αντιτίθενται στο Κογκρέσο και τους ινδουιστές εθνικιστές.

Το ΚΚ Ινδίας σημειώνει πως το κόμμα και το Τρίτο Μέτωπο υπέστησαν σημαντική υποχώρηση στις εκλογές και πως θα πρέπει να γίνει «μια παραπέρα λεπτομερής ανάλυση στα πολιτικά και οργανωτικά σφάλματα». Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «παρόλο που ο λαός απέρριψε τις πολιτικές και τη ρητορική των ηγετών του BJP, δεν στήριξαν το κάλεσμα για μια εναλλακτική λύση που προώθησαν η Αριστερά και οι σύμμαχοί της (...) καθώς δεν το θεώρησαν ως μια βιώσιμη, σταθερή και ρεαλιστική εναλλακτική». Τέλος, καλεί όλα τα μέλη του κόμματος «να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς με τις μάζες και να εργαστούν για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού σε συνθήκες ενίσχυσης της οικονομικής κρίσης».

Από τη μεριά του, το ΚΚ Ινδίας (Μ) σημειώνει πως σε ορισμένα κρατίδια οι συμμαχίες αυτές έγιναν «λίγο πριν τις εκλογές και ο λαός δεν είδε την εναλλακτική αυτή ως βιώσιμη και ρεαλιστική σε εθνικό επίπεδο». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναφέρει, είναι οι σημαντικές υποχωρήσεις του ΚΚ Ινδίας (Μ) και των Αριστερών κομμάτων στη Δυτική Βεγγάλη και τη Κεράλα, αποτέλεσμα που θα πρέπει να εξεταστεί και «αυτοκριτικά, ώστε να γίνουν επιδιορθωτικές κινήσεις» και τονίζει πως το κόμμα θα πράξει ό,τι είναι δυνατό «για να επανακτήσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη» λαϊκών δυνάμεων.

Επιπλέον, το ΚΚ Ινδίας (Μ) καταγγέλλει τις επιθέσεις μετά τις εκλογές, όπου δύο στελέχη του στη Δυτική Βεγγάλη δολοφονήθηκαν, ενώ εκατοντάδες μέλη και οπαδοί έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν πυρποληθεί τα σπίτια τους. Επίσης αναφέρεται, και αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος των εκλογών, ότι στο διάστημα από το Μάρτη έως το Μάη δολοφονήθηκαν άλλα 26 μέλη, στελέχη και οπαδοί του. Τέλος, σημειώνει την «πεποίθηση πως ο φιλειρηνικός λαός της Δυτικής Βεγγάλης θα ματαιώσει τις συνωμοσίες αυτές που στόχο έχουν να ξαναδημιουργήσουν σκηνικό αναρχίας και βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ