Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Στριμωγμένη η εργοδοσία καταφεύγει σε μηνύσεις

Κατέθεσε νέα, πολυσέλιδη αγωγή στο ταξικό τους συνδικάτο. 24ωρη κλαδική απεργία τη μέρα της εκδίκασης

Με την ταξική τους ενότητα απαντούν στον εργοδοτικό αυταρχισμό οι εργαζόμενοι, όπως γράφει και το πανό τους
Με την ταξική τους ενότητα απαντούν στον εργοδοτικό αυταρχισμό οι εργαζόμενοι, όπως γράφει και το πανό τους
Στα δικαστήρια καταφεύγει τώρα η εργοδοσία, σε μία ύστατη προσπάθειά της να «σπάσει» τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και 9 βδομάδες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ και κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Χτες εσπευσμένα κατέθεσε νέα αγωγή κατά του ταξικού κλαδικού σωματείου των εργαζομένων, της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, οργανωτή αυτού του αγώνα, και σέρνει στα δικαστήρια του Πειραιά την Τρίτη 26 του Μάη τον πρόεδρο της Ενωσης, Ν. Ξουράφη, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, και τον γραμματέα της, Κ. Κολιογιώργη.

Η Πανελλήνια Ενωση, απαντώντας στην πρόκληση, κήρυξε 24ωρη απεργία για τη μέρα της δίκης, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε προσυγκέντρωση στις 8 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και πορεία στα δικαστήρια. Η δίκη έχει καθοριστεί για τις 9 το πρωί. Παράλληλα, καλεί την Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) να εξαγγείλει για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ υψώνοντας το ανάστημά τους στο μονοπωλιακό όμιλο Δαυίδ - του οποίου η «Παπουτσάνης» είναι θυγατρική - και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ που τον προστατεύει, συνεχίζουν ανυποχώρητα τη μάχη, η οποία έχει πάρει πλέον διαστάσεις σκληρής ταξικής σύγκρουσης, με διαδοχικές 24ωρες απεργίες. Αγωνίζονται για να ανακληθούν οι 9 απολύσεις που επέβαλε η εταιρεία, να υπερασπίσουν συνολικά το δικαίωμά τους στη δουλειά και τα εργασιακά τους δικαιώματα και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σύμφωνα με το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Στήριγμα η πρωτόγνωρη αλληλεγγύη

Η εταιρεία είχε καταθέσει αρχικά αγωγή κατά του κλαδικού σωματείου στις 18 του Μάη, της οποίας η εκδίκαση είχε καθοριστεί για την 1η του Ιούνη, και αξίωνε να χαρακτηριστεί η απεργιακή μάχη των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική. Χτες απέσυρε την πρώτη αγωγή και κατέθεσε νέα, «σκληρότερη», πολυσέλιδη, στην οποία παραθέτει κάθε νόμο του αντεργατικού νομοθετικού πλέγματος που έχουν «χτίσει» διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να προστατεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με τη νέα της αγωγή επαναφέρει την ίδια αξίωση για τις απεργίες των εργαζομένων της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ και επιπλέον να καταδικαστούν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου «με χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και σε προσωπική κράτηση 6 μηνών έκαστος για κάθε παράβαση της εκδοθησομένης αποφάσεως».

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας προσκρούει πάνω στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται πολύμορφα και με οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους του εργοστασίου και εμψυχώνει τον αγώνα τους.

Χτες στο πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο βρέθηκαν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ΡΑΠΤΕΞ, «Αλεξάνδρα Τέγου» και «Γκρουπ Φάσιον» από τη Λάρισα, αντιπροσωπεία του ΕΚ Λάρισας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τάκη Τσιόγκα, από τους οποίους προσφέρθηκαν 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση, και αντιπροσωπεία του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού Λάρισας, η οποία πρόσφερε 100 ευρώ. Τους εργαζόμενους επισκέφτηκε και αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Εργαζομένων των ΟΤΑ Αττικής, η οποία πρόσφερε 300 ευρώ.

Επίσης, χτες, η Ενωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών πρόσφερε 150 ευρώ, ο Σύλλογος Γυναικών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» 210 ευρώ, οι εργαζόμενες Μαριλένα και Ειρήνη Φράγκου από 20 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ