Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Η απαξίωση του οράματος της ΕΕ να εκφραστεί και στην κάλπη

Σε εκδήλωση με πανεπιστημιακούς, το περασμένο Σάββατο στο «Συρμό», μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ζεστό κλίμα, αναγνώριση για το ΚΚΕ και την πολιτική του, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για τη μάχη των ευρωεκλογών. Αυτά τα στοιχεία αντανακλούσε η εκδήλωση - συζήτηση με πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ, μπροστά στις ευρωεκλογές, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο «Συρμό» το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ακόμα κι αν κανείς είχε μια περιορισμένη αντίληψη για τα της ΕΕ, ο χώρος της Παιδείας από μόνος του είναι αρκετός για να βγουν πολλά συμπεράσματα για την πολιτική της, είπε ξεκινώντας την ομιλία της προς τους πανεπιστημιακούς η Αλέκα Παπαρήγα και επισήμανε:

Η αλλοίωση, η προσπάθεια ενσωμάτωσης του χώρου των ΑΕΙ, άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν έπεσαν τα πρώτα ΕΟΚικά προγράμματα. Εύκολα κανείς μπορεί να παγιδευτεί σ' αυτήν την ιστορία, χωρίς να σημαίνει ότι κατ' ανάγκη όποιος παγιδεύεται, είναι άνθρωπος που δεν έχει προοδευτική σκέψη. Αλλά ακριβώς όλος αυτός ο μηχανισμός έβαλε τα πρώτα εμπόδια στη σκέψη και προοδευτικών ανθρώπων. Και τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε πια να μιλάμε για τα πρώτα βήματα, για τα πρώτα συμπτώματα. Μιλάμε πια για μια κατάσταση, η οποία έχει προχωρήσει αρκετά.

Τόνισε, παράλληλα, ότι τα πανεπιστήμια είναι ένας χώρος, που - όσο κι αν ενσωματωθεί στην πολιτική της ΕΕ - υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν αντιστάσεις. Ενδεχομένως είναι ακόμα αναντίστοιχες με αυτό που χρειάζεται, αλλά όταν λέμε ότι υπάρχει ενσωμάτωση δεν αναιρούμε καθόλου τη δυνατότητα αντιστάσεων. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί η αντίσταση αυτού του χώρου πάντα ξεπερνάει τα όριά του: Εχει ένα σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της συνείδησης.


Ειδικά για τις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ ασκεί μια επιθετική προεκλογική πολιτική, με επιδίωξη η λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, η απαξίωση του οράματος της ΕΕ που καταγράφεται σε όλο και περισσότερο κόσμο, να εκφραστεί και στην κάλπη με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σύνθημα για απειθαρχία και ανυπακοή, υπογραμμίζοντας ότι αν οι άνθρωποι που σκέφτονται ριζοσπαστικά υιοθετήσουν στη συνείδησή τους ότι «μπορώ να σηκώσω ανάστημα», «μπορώ να απειθαρχήσω», σημαίνει ότι μπαίνουν και σ' ένα δρόμο διεκδίκησης, πάλης, αντίστασης, πιο ουσιαστικής και πιο αποτελεσματικής αντεπίθεσης.

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εμπειρίες που βιώνουν οι δάσκαλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μέσα και έξω από τα ιδρύματά τους, έδωσαν αφορμή για να γίνει μια πλούσια συζήτηση για: Τα κίνητρα και τα αποτελέσματα της επιλογής της αποχής, τις θέσεις του ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την οικονομική κρίση, την ΟΝΕ και το ευρώ, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και το ρόλο του ΝΑΤΟ, την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος και το ρόλο των ίδιων των πανεπιστημιακών, των κομμουνιστών δασκάλων που παρεμβαίνουν με την επιστήμη και τη δουλειά τους στο επίπεδο της ιδεολογίας. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και με τη συζήτηση να μεταφέρεται στα τραπέζια και τα «πηγαδάκια» με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ