Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Με ενιαία στρατηγική ενάντια στα μονοπώλια
  • «Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, χτες, στην Αθήνα
  • Σημαντική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τον πανευρωπαϊκό συντονισμό των ταξικών δυνάμεων

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης που έγινε χτες στην Αθήνα
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης που έγινε χτες στην Αθήνα
Η ανάγκη να ισχυροποιηθεί η γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και να ανέβει ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων ενάντια σε όσους θέλουν να τους φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της Πανευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές από 16 οργανώσεις και 14 χώρες της Ευρώπης, ενώ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μαυρίκος, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΣΟ Βαλεντίν Πάντσο, ο α' γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας Χοσέ Κάλα.

«Η κρίση είναι αναπόφευκτη και επαναληπτική», τόνισε παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, εξηγώντας ότι η κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. «Εχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε να οργανωθεί η άμυνα, η αντίσταση των εργαζομένων. Αυτό προϋποθέτει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να απαλλαγεί από τη στρατηγική του κεφαλαίου», υπογράμμισε.

«Η στρατηγική της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, της Συνομοσπονδίας των εργαζομένων στη χώρα μας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που είναι μέλος της, βοήθησε την καπιταλιστική ανάπτυξη, έγινε μέρος του προβλήματος. Οδήγησε και οδηγεί σε ήττα των εργαζομένων, σε συμβιβασμό και υποταγή με τα συμφέροντα της εργοδοσίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πείρα που έχουν οι λαοί της Ευρώπης αποδεικνύει πως η ΕΕ είναι ένωση των καπιταλιστών, των κυβερνήσεών τους, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Από τη χτεσινή εκδήλωση για τους μετανάστεςκαι την οικονομική κρίση
Από τη χτεσινή εκδήλωση για τους μετανάστεςκαι την οικονομική κρίση
«Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση ο ρόλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Και την περίοδο της κρίσης γίνεται εμφανής η ανάγκη να συγκριθούν οι δύο διαφορετικές γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα», σημείωσε ο Γ. Πέρρος.

Από τη μια υπάρχει η γραμμή της συναίνεσης. Είναι η γραμμή που λέει, στο όνομα της κρίσης, δήθεν για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ στην εργοδοσία. Είναι η γραμμή που λέει ναι ας απολυθούν και μερικοί εργαζόμενοι για να σωθούν οι άλλοι. Πρόκειται για γραμμή ήττας των εργαζομένων. Κι από την άλλη υπάρχει η γραμμή της ανυπακοής, της αντεπίθεσης. Είναι η γραμμή που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, για να μη φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

«Εχουμε σοβαρό καθήκον να συμβάλουμε σε αυτή τη γραμμή πάλης για να αναπτυχθούν, να συντονιστούν μαζικοί, ταξικοί αγώνες σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Γ. Πέρρος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οργανώσουμε την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα, να αποκαλύψουμε τις αιτίες τους. Χρειάζεται να παλέψουμε για ένα σύστημα, για μια ανάπτυξη που κουμάντο στον πλούτο που παράγεται θα κάνει ο εργάτης», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Ανταλλαγή σημαντικής πείρας

Η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξε ότι ο τρόπος με τον οποίο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στις ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν την κρίση φέρνει τους εργαζόμενους παντού αντιμέτωπους με απολύσεις, την αύξηση της ανεργίας, το πάγωμα των μισθών, την ακρίβεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στη Βουλγαρία οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ετησίως κατά 25%, στην Ισπανία οι άνεργοι από 1,5 εκατομμύριο έφθασαν τα 4 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, στο Βέλγιο η ανεργία υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 15% το επόμενο διάστημα, στη Γερμανία εντείνεται η δράση των μηχανισμών καταστολής, με στόχο την προστασία του καπιταλιστικού συστήματος από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη χαρίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, με πρόσχημα την κρίση. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ανεξάρτητα από σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη διαχείριση και κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της ανάπτυξης ισχυρών και συντονισμένων ταξικών αγώνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό σηματοδότησε και η παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που διοργάνωσε το μεσημέρι αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη. Κατατέθηκε ψήφισμα - καταγγελία της νέας αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύεται, στη βάση των αποφάσεων που πήρε η Εκτακτη Σύνοδος των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, στην Πράγα. Στο ψήφισμα τονίζεται η απόφαση των συνδικάτων για συντονισμό της δράσης τους ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών αυξήσεων στους μισθούς, μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εκδήλωση για τους μετανάστες

Αργά το απόγευμα, εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ευρώπης συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες, με θέμα την κρίση και την απάντηση του ταξικού κινήματος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μετανάστες εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Παραβρέθηκαν ο Β. Πάτσο, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΣΟ και ο Μοχάμετ Ιγκνέμπι, εκπρόσωπος των Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα. Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή βίντεο που έδειχνε την πολύμορφη δράση του ΠΑΜΕ για τους μετανάστες. Ακολούθησε ομιλία από τον Θ. Κούτρα, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωπος της Ενωσης Ενωσης εργαζομένων μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδος, η Β. Μάμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, και ο Ιγκόρ, εργάτης από τη Μολδαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ