Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Σταθερά ανοδική πορεία

Ανοδικά, αλλά με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι στο παρελθόν, κινείται η εγχώρια αγορά υπηρεσιών ταχυμεταφοράς (Courier), η οποία αριθμεί 340 επιχειρήσεις, που διαθέτουν γενική άδεια παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η ICAP Group, η εγχώρια αγορά υπηρεσιών ταχυμεταφοράς (βάσει αξίας) κινήθηκε ανοδικά την περίοδο 1991-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 24,3%. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 8,8% την 5ετία 2003-2007, σε σύγκριση με το 22,9% που παρατηρήθηκε την 5ετία 1998-2002.

Οσον αφορά στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς ταχυμεταφορών για το 2008, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η συνολική αξία θα παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 7,5% σε σύγκριση με το 2007.

Ως ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κλάδου αναφέρεται η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ εταιρειών, με σκοπό την «αλληλοκάλυψη» τυχόν «κενών» που υπάρχουν στα δίκτυά τους. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο εκτός Ελλάδας μπορεί να καλύπτει τις συγκεκριμένες αποστολές μιας συνεργαζόμενης εταιρείας η οποία έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας θυγατρικής των ΕΛΤΑ, «Ταχυμεταφορές ΑΕ», που ιδρύθηκε το 2000 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έλαβε και την πρώτη απόφαση αποκρατικοποίησης στις 25 Σεπτέμβρη 2003.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των «Ταχυμεταφορών», αλλά πρόσφατα τον κήρυξε «άγονο», ανακοινώνοντας ότι η προσφορά της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας (βελγικά ταχυδρομεία και «Star Investments Imperio») «υστερούσε των προσδοκιών, τόσο στο προσφερόμενο τίμημα, όσο και σε επιμέρους όρους της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ