Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνει τις προκλήσεις η κυβέρνηση Νετανιάχου

Ρωσική ανάμειξη με «πόρτα» προς τη «Χαμάς»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εγκρίθηκε από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που πρότεινε το ακροδεξιό κόμμα «Ισραελ Μπεϊτένιου» του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, και απαγορεύει τις επετειακές εκδηλώσεις για την «Νάκμπα», δηλαδή τις εκδηλώσεις μνήμης για την εκδίωξη περισσοτέρων των 700.000 Παλαιστινίων από την γη τους όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948. Μάλιστα, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια σε όσους συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Το νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση την επόμενη βδομάδα, αποτελεί, όπως καταγγέλλει το μέτωπο «Χαντάς», όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ, «βαθιά ρατσιστικό νόμο» που καταπατά τα «δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα» των 1,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστεί η επέκταση των υπαρχόντων εποικισμών, και απλώς δε θ' ανεγερθούν καινούριοι. Η δήλωση Νετανιάχου αντιτίθεται, ουσιαστικά, στα προβλεπόμενα σε όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες. Η παλαιστινιακή πλευρά επανέλαβε ότι το Ισραήλ οφείλει να τερματίσει την εποικιστική δραστηριότητα και να διαλύσει όλους τους εποικισμούς.

Ρωσική παρέμβαση

«Αναγκαίες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες και με τη «Χαμάς» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε με τον πολιτικό της ηγέτη, Μασχάαλ, στη Δαμασκό. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι απαραίτητο πρώτο βήμα είναι το Ισραήλ να τερματίσει την εποικιστική δραστηριότητα και οι Παλαιστίνιοι ν' αποκαταστήσουν την ενότητά τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε απογοητευμένος που η Μόσχα «συζητά με τρομοκρατικές οργανώσεις». Δε σχολίασε, όμως, την τοποθέτηση του Σύρου Προέδρου Ασαντ ότι η Δαμασκός είναι «έτοιμη για συνομιλίες, αρκεί να είναι παραγωγικές, στη βάση τερματισμού της κατοχής, κάτι που δεν είναι πιθανό με τη νυν ακραία ισραηλινή κυβέρνηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές προκλήσεις με εποικισμούς - παρακρατήσεις (2012-12-20 00:00:00.0)
Επιμένει η παλαιστινιακή πλευρά σε προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου (2011-10-22 00:00:00.0)
Τρόπους περαιτέρω πίεσης αναζητά η Ουάσιγκτον (2010-09-17 00:00:00.0)
Οι «εποικισμοί» σημείο τριβής (2010-09-15 00:00:00.0)
Το Ισραήλ υπαγορεύει τους όρους του «διαλόγου» (2010-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ