Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στο στόχαστρο οι άμαχοι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την πρόθεσή της να φτάσει τον πόλεμο στην κοιλάδα Σουάτ μέχρι τέλους και με κάθε κόστος, δηλώνει η κυβέρνηση του Πακιστάν και ο στρατός της χώρας, επισημαίνοντας ότι έχουν προβάδισμα έναντι των ένοπλων ανταρτών που φέρονται να πρόσκεινται στις «δυνάμεις των Ταλιμπάν». Και ενώ οι χερσαίες επιθέσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Σουάτ και τις περιοχές των φυλών που έχουν στοχοποιηθεί ως προπύργια των «ανταρτών» συνεχίζονται, οι Ταλιμπάν ζητούν από τους αμάχους να επιστρέψουν στην κοιλάδα Σουάτ, υποσχόμενοι ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις. Μία πρόταση που έχει σαν στόχο τον εκβιασμό της κυβέρνησης με την παρουσία των αμάχων στην κοιλάδα Σουάτ, να προχωρήσει σε ενδεχόμενη εκεχειρία, ή ακόμα και να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τόσο το σφυροκόπημα του κυβερνητικού στρατού όσο και οι προσπάθειες των Ταλιμπάν να συγκεντρώσουν τους αμάχους στις εμπόλεμες ζώνες, ενισχύουν το δράμα του λαού, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται απροστάτευτος σε διασταυρούμενα πυρά, με το Ισλαμαμπάντ και τους αντάρτες να παίζουν το παιχνίδι τους χωρίς να υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές...

Κατά τις χτεσινές επιθέσεις του πακιστανικού στρατού στην Μινγκόρα, στην κοιλάδα Σουάτ, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 17 «Ταλιμπάν», στο πλαίσιο της νέας φάσης των επιχειρήσεων, που πλέον πέρασαν και στις οδομαχίες, με αμφίβολες επιπτώσεις για τη ζωή όσων αμάχων έχουν παραμείνει στα σπίτια τους. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στο Αφγανιστάν, όπου σε έκρηξη βόμβας, των «Ταλιμπάν» τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Ζαμπούλ.

Συνάντηση Ζαρντάρι, Καρζάι και Αχμαντινετζάντ

Συνάντηση με θέμα τα προβλήματα ασφάλειας του Ιράν, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, είχαν την Κυριακή στην Τεχεράνη οι Πρόεδροι των τριών χωρών, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, Χαμίντ Καρζάι και Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι οι λαοί της περιοχής είναι σε θέση να διαχειριστούν τα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν μόνοι τους, προσθέτοντας ότι η παρουσία των ξένων δυνάμεων δε συμβάλλει στην εγκαθίδρυση μίας μόνιμης κατάστασης ασφάλειας και πολιτικο - οικονομικής ανάπτυξης...

Σύμφωνα με τον Ιρανό Πρόεδρο, συναντήσεις σαν της Κυριακής αποκτούν νόημα εάν καταφέρουν να δώσουν λύση σε προβλήματα «εξτρεμισμού», όπως στην περίπτωση του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, ενώ η συνάντηση έληξε με την υπογραφή συμφωνίας και από τους τρεις Προέδρους με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής, ενώ υπήρξε και υπογραφή συμφωνίας - πλαισίου μεταξύ Ζαρντάρι και Αχμναντινετζάν για την παροχή φυσικού αερίου από το Ιράν στο Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ