Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να βάλει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λάρισα

«Δε ζητάμε απλά, έχουμε την προσδοκία και την απαίτηση ότι ο εργαζόμενος λαός θα βάλει ψηλότερα από κάθε άλλη φορά τον πήχη των απαιτήσεών του. Να μετατρέψει τη μάχη των ευρωεκλογών σε ανάχωμα στο συντηρητισμό κάθε μορφής και συνθηματολογίας». Τα παραπάνω υπογράμμισε, χτες βράδυ, μιλώντας στη Λάρισα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας της:

«Οι εργαζόμενοι του Νομού Λάρισας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας δεν άρχισαν να έχουν προβλήματα με το ξέσπασμα της κρίσης. Προβλήματα είχαν και πριν. Από τις αρχές της 10ετίας του '90 άρχισε κάθε χρονιά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, για πολλούς, και κάθε φορά για όλο και περισσότερους.

Η ΝΔ διαδεχόταν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ, κάθε θητεία φόρτωνε νέα προβλήματα. Και οι δύο ανακάλυψαν ότι για τα λαϊκά προβλήματα φταίει η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, ότι η αγροτιά δεν παράγει φθηνά προϊόντα. Η μόνη διαφορά τους που σήμερα είναι πραγματική και αισθητή είναι ο καυγάς για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο καυγάς ποιος είναι πιο έντιμος, πιο ικανός, πιο δραστήριος και ξεκούραστος, είναι η απόδειξη ότι δεν έχουν σοβαρά πράγματα να χωρίσουν στην ίδια την πολιτική τους.

Οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής, οι εργατοϋπάλληλοι της Λάρισας ξέρουν πολύ καλά ότι εργοστάσια δεν κλείνουν ή δεν απειλούνται με κλείσιμο μόνο τώρα που ξέσπασε η διεθνής καπιταλιστική κρίση. Βεβαίως, η κρίση οξύνει τα προβλήματα, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας δεν είναι νέο φαινόμενο, οι τρομερές ελλείψεις στην κοινωνική πολιτική δεν είναι νέο φαινόμενο.

Υπέφεραν τα μικρομάγαζα και πριν την κρίση και τώρα βρίσκονται σε δικαιολογημένη απόγνωση. Υποφέρει και η φτωχή αγροτιά, όχι τώρα μόνο από την κρίση αλλά από την πολύχρονη ΚΑΠ, από τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις. Οι επιδοτήσεις που πρόκειται να καταργηθούν το 2013 ίσως και πριν είναι ψίχουλα πια που δεν έχουν καμία σχέση με την επιβίωση του μικρού παραγωγού.

Θυμίζουμε: Εκλεισαν 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης, σε πρώτη φάση ένα στη Λάρισα και άλλο ένα στην Ξάνθη. Είχαμε αυτάρκεια ως χώρα και τώρα εισάγουμε το 50% της ζάχαρης και ύστερα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος συνέβαλε στην αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου.

Η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε περίπου στο 80% και έκλεισαν πολλές μεταποιητικές μονάδες καπνού αυξάνοντας την ανεργία και ερήμωση της ορεινής και της πεδινής περιοχής.

Κατάρρευση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού το 2008, εξευτελιστικές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Κατά τ' άλλα η ΚΑΠ είναι καλή, και ακόμα καλύτερα υποτίθεται ότι πάλεψε η ΝΔ στα όργανα της ΕΕ.

Το σκληρό σιτάρι από 0,50 ευρώ το κιλό έπεσε στο 0,22. Τα περσινά στάρια είναι απούλητα στις αποθήκες και η νέα παραγωγή θα 'ναι μεγάλη γιατί στα στρέμματα που δεν έβαλαν βαμβάκι έβαλαν στάρια. Η πολιτική του καρτέλ γάλακτος απόλυτα εχθρική στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Εξανεμίζεται το εισόδημα ενός μεγάλου μέρους των κτηνοτρόφων.

Ηρθε προχτές ο πρωθυπουργός στη Λάρισα και ενδιαφέρθηκε να εγκαινιάσει δρόμους. Χρειάζονται και αυτοί αλλά και η αγροτιά χρειάζεται να ζήσει. Δε μας εξήγησε όμως ο κ. Καραμανλής αν θα προχωρούσε στην κατασκευή των δρόμων αν δεν έμπαιναν στη μέση οι ιδιωτικές εταιρείες, τα περίφημα ΣΔΙΤ που και το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί.

Μίλησε με έπαρση για τα έργα υποδομής εννοώντας τον Αχελώο, τη λίμνη Κάρλα, το φράγμα της Γυρτώνης.

Δε στεκόμαστε στην καθυστέρηση 10ετιών για να ξεκινήσουν αυτά τα έργα, το θέμα είναι πότε θα τελειώσουν, και το ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι δεν ξεκίνησαν έργα για την άρδευση, όπως είναι οι ταμιευτήρες, τα αρδευτικά κανάλια. Οταν το νερό του Αχελώου θα φθάσει στη Θεσσαλία πόσοι άραγε μικροϊδιοκτήτες αγρότες θα έχουν παραμείνει;

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός μίλησε για στροφή στην άλλη γεωργία, μια "καραμέλα" που δε λιώνει στο στόμα ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ και των διάφορων οικολόγων που είναι διαπλεκόμενοι με γνωστά τρωκτικά ΜΚΟ».

Η «άλλη γεωργία» σημαίνει ξεκλήρισμα

«Τι σημαίνει άλλη γεωργία στο στόμα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των αναχωμάτων προς το λαϊκό ριζοσπαστισμό;

Σημαίνει η Θεσσαλία να εγκαταλείψει τις βασικές δυναμικές της καλλιέργειες και να στραφεί στις αγριαγκινάρες, στην καλλιέργεια βατράχων, άρα θα ξεκληριστούν μια ώρα αρχύτερα οι φτωχοί αγρότες.

Και ως διά μαγείας έρχεται η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων Πράσινων, με το ψευδεπίγραφο τίτλο πράσινη οικονομία.

Ομως, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κοροϊδεύουμε τον εργαζόμενο λαό ότι υπάρχουν εύκολες και έξυπνες λύσεις για να μην πέσει στα κεφάλια των εργαζομένων η κρίση.

Και προτάσεις έχουμε, και θέσεις έχουμε, και αιτήματα έχουμε, που τα διεκδικούμε σήμερα, μόνο που τα άλλα κόμματα δε συμφωνούν με αυτές.

Μπροστά στην κρίση προβάλλουμε ειδικά αιτήματα και στόχους πάλης, εμπλουτίζοντας τις μέχρι σήμερα προτάσεις μας για την ανακούφιση των εργαζομένων:

  • Να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα για φτωχούς και ανέργους, να χαριστούν χρέη. Τους δανειολήπτες και καταθέτες να καλύψει το κράτος.
  • Αμεσα να δοθούν γενναίες αυξήσεις για να ανέβει η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Πρόγραμμα λαϊκής στέγης, αυξήσεις των συντάξεων. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ ανά οικογένεια (συν 5.000 για κάθε παιδί). Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.
  • Μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης στις πρώην ΔΕΚΟ».
Για τη φτωχή αγροτιά

«1. Η θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

2. Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και παράνομων παρακρατήσεων.

3. Η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής, που σημαίνει απόρριψη της ΚΑΠ, προστασία της εγχώριας παραγωγής, δημιουργία ινστιτούτων στήριξης του αγροτικού τομέα, κ.ά., που θα συνδέονται με κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

4. Η εξυγίανση, εκδημοκρατισμός και στήριξη των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

5. Η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, με επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως ζωοτροφές, κ.ά.

6. Η ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, το άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

7. Η άμεση νομιμοποίηση όλων των σταβλικών εγκαταστάσεων, με δημιουργία υποδομής για ηλεκτροδότησή τους χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

8. Η προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

9. Η δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

10. Η κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες και η εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.

11. Η δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και σύγχρονων ιχθυόσκαλων, η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και η πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.

12. Η προστασία και ορθολογική διαχείριση από το κράτος του δασικού πλούτου της χώρας. Η άμεση σύνταξη του δασολογίου και η αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων, η προστασία και σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

13. Η πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και η άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

14. Ο άμεσος διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και η κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

15. Η μετάταξη από τον ΟΓΑ στο ΙΚΑ όλων των εργατών γης και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

16. Η διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες.

17. Η αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου».

Για τους αυτοαπασχολούμενους

«Στήριξη των αιτημάτων των ΕΒΕ, για τη φορολόγηση, την κρατική χρηματοδότηση των υποδομών, δηλαδή βιοτεχνικών πάρκων, όπου βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.

Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικό για όλα.

Ελάτε μαζί μας! Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ για να μας εμπιστευτείτε την ψήφο σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ