Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο επίκεντρο οι αντιθέσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΙΔΝΕΪ.--

Οι αντιθέσεις εξακολουθούν και είναι κυρίαρχες στο διεθνές περιβάλλον έχοντας πλέον επίκεντρο όχι την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τα αποτελέσματα των διαφορετικών προσεγγίσεων των εθνικών κυβερνήσεων και των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη διάσωση και πιθανή ανάκαμψη του καπιταλιστικού συστήματος. Πάντως ένα είναι δεδομένο: οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να δέχονται ανηλεείς επιθέσεις...

Εξ ου και οι εκ νέου προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, που σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» τόνισε ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σοβαρή κοινωνική αναταραχή».

Ο Ζέλικ πρόσθεσε ότι εάν δε ληφθούν μέτρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανθρωπιστικές και κοινωνικές κρίσεις με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις καλώντας συνάμα της κυβερνήσεις για πολύ υψηλή ανεργία. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, ο αξιωματούχος της βρετανικής Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, με δηλώσεις του προς το BBC, προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι «θα χάνουν τη δουλειά τους κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου», δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο στο σύνολο. Ο Μπλαντσφλάουερ, που αποσύρεται από την επιτροπή, έκανε επίσης λόγο για «μια ολόκληρη χαμένη γενιά νέων εργαζομένων» εάν η κυβέρνηση δε λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα.

Στις ΗΠΑ, το σκηνικό όσον αφορά την ανάκαμψη είναι πιο «σουρεαλιστικό», με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κατηγορεί το Λευκό Οίκο, ότι η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τη χώρα στο σοσιαλισμό... «Γελοίες» χαρακτήρισε αυτές τις εκτιμήσεις ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Washington Post». Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χτες το νόμο που υποτίθεται επιφέρει σαρωτικές αλλαγές, περιορίζοντας τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών.

Τέλος, όσον αφορά τη «G8», οι σταθερές τιμές του πετρελαίου είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών ενέργειας της «G8». Οι χώρες της «G8», της ΕΕ και η Κίνα και η Βραζιλία υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, που θα ονομαστεί Διεθνής Συνεταιρισμός για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας (IPEEC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ