Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Οχι στην αποχή! Βολεύει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν για μαζική προσέλευση στις κάλπες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Οι εκλογές είναι μάχη. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συμμετοχή όλων

Το ΚΚΕ έχει καλέσει ξεκάθαρα το λαό να μην πέσει στην παγίδα της αποχής, που του στήνουν τα επιτελεία των αστικών κομμάτων με τη βοήθεια των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η αποχή βολεύει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βολεύει, σε τελική ανάλυση, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αντιλαϊκή της πολιτική.

Το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, με κριτήριο την ίδια τη ζωή τους και το γεγονός ότι η ΕΕ και τα κόμματα της πλουτοκρατίας που κυβερνούν την κάνουν αυτή τη ζωή αβίωτη. Για να ψηφίσουν μαζικά, και να καταδικάσουν με την ψήφο τους την ΕΕ και τα κόμματα που την παρουσιάζουν ως μονόδρομο. Ολα τα βάσανα της καθημερινότητας, όλα όσα τσακίζουν τα νεανικά όνειρα, όλα τα αγκάθια της ζωής τους, οι εργαζόμενοι και οι νέοι οφείλουν να τα κάνουν πρώτιστα κριτήρια ψήφου και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Δεν πρέπει ούτε μια λαϊκή ψήφος δυσαρέσκειας, οργής, αντεπίθεσης, να πάει χαμένη. Πρέπει να πάει στο ΚΚΕ. Αυτό φοβούνται. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που θα κάνει την πλουτοκρατία και τα κόμματά της να «ιδρώσουν». Δε χτυπούν τυχαία το μόνο κόμμα που έχει δείχνει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στην πολιτική και την εξουσία τους για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Να γιατί χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ, πρώτ' απ' όλα για να δυναμώνει ένα τέτοιο αντιμονοπωλιακό κίνημα. Χτυπούν το ΚΚΕ, επειδή στο «μπρος η ΕΕ και πίσω ο γκρεμός», αντιτάσσει την πραγματικότητα: «Υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας ενισχύει τα μονοπώλια, ο άλλος τα κοινωνικοποιεί». Εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του ο αντικομμουνισμός, η συκοφαντία, η λάσπη, με πρωτοστάτες το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Δε διστάζουν να γίνουν ακόμα και κοινοί ψεύτες, προκειμένου μια μερίδα των εργαζομένων, που αμφισβητεί την ΕΕ και σκέφτεται να ψηφίσει το ΚΚΕ, να πει: «Ολοι είναι ίδιοι».

Δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μιλάει ανοιχτά και αταλάντευτα για αποδέσμευση από την ΕΕ, διότι είναι μια Ενωση ιμπεριαλιστών, η οποία στερεί από τους λαούς, από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, την ποιότητα ζωής που θα μπορούσαν να έχουν. Το ΚΚΕ λέει ότι η ΕΕ ευθύνεται για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που τσακίζονται: Ασφαλιστικό, μερική απασχόληση, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια, εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας κ.ά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι μόνο το κεφάλαιο έχει να χάσει, μόνο το κεφάλαιο θα απομονωθεί αν αποδεσμευτεί ο ελληνικός και άλλοι λαοί από την ΕΕ.

Τι θα εκφράσει η αποχή, συνειδητή ή λόγω «χαλαρότητας»; Καταρχήν είναι βέβαιο ότι η αποχή θα εκληφθεί ως αποδοχή της ΕΕ, ή, στη χειρότερη περίπτωση, ως ανοχή σε αυτή την Ενωση των μονοπωλίων. Ως ανοχή στους ιμπεριαλιστές, σε αυτούς που σφάζουν και ξεζουμίζουν ολόκληρους λαούς. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας θα χαμογελάσουν με ανακούφιση. Οπως χαρακτηριστικά είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ: «Για σκεφτείτε την άλλη μέρα από την αποχή. Δηλαδή, θα κοκκίνιζαν τα μούτρα του Μπαρόζο και της Κομισιόν από την αποχή; Το πολύ πολύ, θα έλεγαν ότι είναι τόσο σίγουροι οι Ευρωπαίοι για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δε χρειάζεται ούτε να πάνε να ψηφίσουν!». Στην αποχή θα δουν τη συναίνεση, την επιδοκιμασία.

Εξάλλου ποτέ η αποχή, το λευκό, το άκυρο δεν εμπόδισαν τις κυβερνήσεις να πάρουν με άνεση τα πιο αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά αποχής από τις εκλογές είναι τεράστια. Μήπως η αδιαφορία, η ηττοπάθεια ή η απογοήτευση που εκφράστηκε με την αποχή εμπόδισε τους μακελάρηδες των λαών να συνεχίσουν τα εγκλήματά τους; Να δώσουν ζεστό χρήμα στα μονοπώλια, στο όνομα της κρίσης; `Η, μήπως, η «αποχή» θα οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση; Το ΚΚΕ, όμως, θα είναι την επομένη των εκλογών έξω από τα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και στις γειτονιές και θα οργανώνει τους λαϊκούς αγώνες. Οσο πιο ενισχυμένο είναι και εκλογικά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυναμωμένο θα είναι και το εργατικό, λαϊκό κίνημα.

Δεν ταιριάζει σε κανέναν άνθρωπο του μόχθου το σκεπτικό: «Αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα έχουν κάνει "μαντάρα", δεν εκφράζουν τα συμφέροντά μου και αυτό δεν αλλάζει, δεν πάω καθόλου να ψηφίσω». Με την αποχή, τα κόμματα που ευθύνονται για τα λαϊκά βάσανα ξεμπερδεύουν με όσους τους αμφισβητούν. Στέλνουν στην αποχή όσους δε θέλουν να τους ψηφίσουν, δεν εισπράττουν την τιμωρία που σίγουρα την αξίζουν. Δεν ταιριάζει σε κανένα νέο, εργαζόμενο, άνεργο, η αδιαφορία και η ηττοπάθεια. Η ίδια η ζωή και οι δυνατότητες για μια ανάπτυξη από το λαό και υπέρ του λαού δε μας επιτρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Κι αν σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνονται τα πάντα, όπως και σε κάθε εκλογές, για τους ανθρώπους του μόχθου είναι μια ακόμα μάχη. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε τα δόντια μας. Να δείξουμε όσο γίνεται πιο πολλή από τη δύναμη που έχουμε και να τους φοβίσουμε. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει με τη μόνη ψήφο που πραγματικά μπορεί να τους δώσει το μάθημά τους, την ψήφο στο ΚΚΕ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ