Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στην πεπατημένη του «ευρωμονοδρόμου»

Αναμασώντας γνωστές προτάσεις και θέσεις «μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα» όπως τις χαρακτήρισε, καθιστώντας σαφές πως το κόμμα του δεν αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο τον «ευρωμονόδρομο», καταφεύγοντας στην υπερβολή για να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του ένα προφίλ που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που διαμόρφωσε με τη στάση και τη δράση του όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας στη χτεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά πως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με προσήλωση το στόχο για αποπροσανατολισμό του λαού, για ανάσχεση ριζοσπαστικών διεργασιών στη λαϊκή συνείδηση, για εγκλωβισμό του τελικά σε προτάσεις διαχείρισης του συστήματος.

Παρότι σε κάθε ευκαιρία ο Αλ. Τσίπρας προσδιόριζε την πολιτική του κόμματός του σαν τη «μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση», όταν κλήθηκε να αποσαφηνίσει το περιεχόμενό της απάντησε ευθαρσώς ότι αυτά που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι «μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα» και όχι «επαναστατικά μέτρα», απολύτως «ρεαλιστικά και εφικτά». Επικαλέστηκε δε σαν απόδειξη της ρεαλιστικότητάς τους και προφανώς σαν παράδειγμα προς μίμηση, τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική των ΗΠΑ και του Ομπάμα, για το λόγο ότι δεν λογάριασαν το έλλειμμα που «έχει πάει στο 14% πρόσκαιρα»!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέφυγε συστηματικά να κόψει τις γέφυρες με τους «Οικολόγους - Πράσινους», εκφράζοντας χαρά για την ανάδειξη μιας «νέας οικολογικής δύναμης» και μη κρύβοντας τη διαθεσιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία. Αλλωστε, όπως είπε, «συμφωνούμε, αλλά εμείς έχουμε μια πιο βαθιά πολιτική ανάλυση στα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε εκ νέου τα διαπιστευτήρια του κόμματός του στην ΕΕ των μονοπωλίων, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη φιλοευρωπαϊκή δύναμη και εγκαλώντας τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις για το λόγο ότι απειλούν την ΕΕ με διάλυση... Οπως είπε, σ' αυτές τις εκλογές δε διακυβεύεται το μέσα ή έξω απ' την ΕΕ και έσπευσε να διευκρινίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το δίλημμα, που δεν είναι άλλη απ' το «μέσα» στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «είναι φανερό σήμερα ότι αν υπάρχει προοπτική και δυνατότητα να υπάρξουν κατακτήσεις προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνίας και εις βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου, αυτό θα γίνει όχι σε εθνικό επίπεδο, θα γίνει στο πεδίο της πάλης που λέγεται Ευρώπη», σκορπώντας έτσι άφθονη μοιρολατρία και συσκοτίζοντας την πραγματικότητα πως ως εκ της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ αφαιρούνται δυνατότητες απ' το λαό να ζήσει καλύτερα. Σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει για ευνόητους λόγους τη στάση του κόμματός του σε κρίσιμες στιγμές, όπως με την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όσοι επικαλούνται αυτό το γεγονός δείχνουν ένδεια επιχειρημάτων ενώ τάχτηκε εκ νέου υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η ψήφος του ΣΥΝ στο Μάαστριχτ πριν 17 χρόνια είναι μια ψήφος διαρκείας.

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ ο Αλ. Τσίπρας είπε: «έχω πολλά να πω για την κ. Παπαρήγα και τις πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ, δεν είπα τίποτα, θα χρεωθούν και τις συνέπειες απ' τον κόσμο όσοι γυρνούν την πλάτη στην ενότητα της αριστεράς». Σε ερώτηση που του έγινε, η οποία του υπενθύμισε πως ο κόσμος του ΚΚΕ πρόσφατα στο Συνέδριό του ενέκρινε την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, ο Αλ. Τσίπρας δε δίστασε να το αμφισβητήσει λέγοντας, «τα μέλη ενός κόμματος αλίμονο αν δεν έχουν διαφορετική άποψη απ' αυτή της ηγεσίας»! Θα είχε βεβαίως ενδιαφέρον αν επιχειρούσε ο κ. Τσίπρας να πει κάτι παραπάνω για την πολιτική του ΚΚΕ και να αντιπαρατεθεί σ' αυτήν. Αντ' αυτής της αντιπαράθεσης κατέφυγε σε φτηνούς εντυπωσιασμούς όταν, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, δήλωσε «εμείς δεν πήγαμε να χαιρετίσουμε τον Κινέζο πρόεδρο, άλλοι πήγαν, έχουν φαίνεται δεσμούς αίματος». Το γεγονός βεβαίως ότι όταν έμπαιναν τα θεμέλια μιας πολιτικής εκποίησης του δημόσιου πλούτου, ο ΣΥΝ, τοποθετούσε το λιθαράκι του,συμφωνώντας, το προσπέρασε με αδιαφορία.

Παρά την αντιδικομματική ρητορεία ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε ευθέως τη μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές με μετέπειτα εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη μεταξύ τους συνεργασία. Οπως είπε: «Αν καταγράψει αυτά τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δε θα μπορεί με την ίδια αλαζονεία να μιλά για αυτοδυναμία και με την ίδια αλαζονεία να πάρει συγκεκριμένη θέση στις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ