Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΝΤΙΜΠΕΪΤ
Ενα σόου αποπροσανατολισμού

Το σόου που στήνεται και ονομάζεται ντιμπέιτ (τηλεοπτική πολιτική αντιπαράθεση) των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 28 του Μάη, με όρους που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα σε όποιον το παρακολουθήσει αλλά πολύ περισσότερο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Και αυτό δεν αφορά μόνο στον τρόπο διεξαγωγής αυτής της συζήτησης αλλά και σε όσα προηγούνται και επακολουθούν το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σόου.

Ενα ζήτημα που τέθηκε από το ΚΚΕ είναι ότι σε αυτό θα έπρεπε να συμμετέχουν δημοσιογράφοι που θα εκπροσωπούν όλα τα Μέσα και όχι μόνο τα τηλεοπτικά. Το ΚΚΕ έβαλε θέμα να απαντούν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων στην ίδια ερώτηση, όμως επιλέχθηκε η διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, που όχι μόνο δε βοηθούν τους τηλεθεατές να κρίνουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων, αλλά στοχεύουν με την όλη διαδικασία να προβάλουν στους εργαζόμενους κριτήρια που κάθε άλλο παρά σχέση έχουν με την πολιτική. Στόχος η προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων και η επίδραση για την ψήφο όχι με βάση τι λένε τα πρόσωπα, αλλά με βάση την τηλεοπτική τους εικόνα. Λες και η πολιτική είναι τηλεσόου.

Μια σύντομη ματιά σε ανάλογα τέτοια «σόου» από το παρελθόν επιβεβαιώνει την ουσία της εκτίμησής μας. Ας το παρακολουθήσουμε:

  • Πριν το ντιμπέιτ του 2004, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έγραφε: «Τα υπέρ των δύο αρχηγών. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φυσική ευγένεια, Ηπιος χαρακτήρας, δεν μιλά με ξύλινη γλώσσα. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εμπειρία από ντιμπέιτ. Πλούσιο λεξιλόγιο. Ανεση». Ούτε καλλιστεία και πασαρέλα να ήταν. Και αυτό παρουσιαζόταν πριν το ντιμπέιτ ώστε να κατευθύνει τους τηλεθεατές εκεί που βολεύει. Δηλαδή, στο απόλυτο τίποτα. Μακριά από την ουσία του περιεχομένου του πολιτικού λόγου.
  • Μία μέρα μετά το ντιμπέιτ του 2004 η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ γράφει: «Τα συν του Γ. Παπανδρέου: Σίγουρος για τη νίκη, κάνοντας αναφορές στο τι θα κάνει ως πρωθυπουργός. Ανετος στο φακό. Αυστηρός όταν είπε: μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Πειστικός όταν είπε δύο φορές: δεν είμαι δέσμιος κάποιων μηχανισμών. Τα πλην του Γ. Παπανδρέου: Συμβουλευόταν σημειώσεις. Ασαφείς απαντήσεις. Τα συν του Κ. Καραμανλή. Είχε αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Για πρώτη φορά με σακάκι που δεν τον στένευε. Εκλεισε το δίλεπτο με καλή εμφάνιση. Τα πλην του Κ. Καραμανλή. Υπερβολική κινητικότητα Χαιρέτησε στην αρχή και στο τέλος τους πολιτικούς του αντιπάλους». Με άλλα λόγια, η εφημερίδα δίνει αυτά τα στοιχεία τα οποία πρέπει ο ψηφοφόρος να πάρει υπόψη του. Ούτε κουβέντα για την ουσία της πολιτικής πρότασης του καθενός. Αυτό που μετρά είναι η εντύπωση και το «κλικ» που κάνει ο καθένας στην κάμερα.
  • Το ΒΗΜΑ της επομένης του ντιμπέιτ το 2004, ενώ έχει κεντρικό τίτλο στο θέμα «Ο καθένας είπε πάλι τα δικά του» και από κάτω «Το ντιμπέιτ χάθηκε σε μονολόγους και παρασκηνιακές ρυθμίσεις», στο αφιέρωμα που έχει «φιλοξενεί» επικοινωνιολόγους που εξηγούν «γιατί κέρδισε ο Καραμανλής» και ακριβώς δίπλα «γιατί κέρδισε ο Παπανδρέου». Και σε μια ολόκληρη σελίδα περιγράφει πότε έφτασε στο στούντιο ο ένας αρχηγός και πότε ο άλλος, ποιοι κρατούσαν σημειώσεις και ποιοι όχι, για τις ανθοδέσμες που δόθηκαν, κλπ. κλπ. Ελεγε συγκεκριμένα: «Η είσοδος του προέδρου της ΝΔ στο Ραδιομέγαρο ήταν η πιο εντυπωσιακή. Και αυτό γιατί, πρώτον, ήταν ο μόνος αρχηγός ο οποίος μπαίνοντας στην είσοδο της ΕΡΤ έλαβε μια ανθοδέσμη με γαλάζιο περιτύλιγμα από εργαζόμενη, μέλος της ΔΑΚΕ, της ΕΡΤ».
  • Η ΧΩΡΑ έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «Χωριστά στο μακιγιάζ οι πολιτικοί αρχηγοί. Κάποιοι έγραψαν ότι αυτό έγινε με υπόδειξη των επικοινωνιολόγων για να διαμορφώσουν ψυχολογία ...μονομάχων».
  • Χαρακτηριστικό της «ουσίας» και της «ισοτιμίας» στους όρους διεξαγωγής των ντιμπέιτ είναι το παράδειγμα του ντιμπέιτ του 2007, όταν έγινε ερώτηση σε αρχηγό κόμματος που αφορά το παιδί του, το πού σπουδάζει και γιατί σπουδάζει εκεί που σπουδάζει και αν αυτό συμβιβάζεται με τη θέση του κόμματος για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή που δίνονταν πάσες για να αναλύουν άλλοι το πόσο ...αυτοδημιούργητοι είναι.

Το ντιμπέιτ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους ψηφοφόρους που θα το παρακολουθήσουν. Ο λαός, πριν την κάλπη, πρέπει να κρίνει τα κόμματα από την καθημερινή πρακτική τους επί χρόνια και όχι μόνο από μια συζήτηση, στην οποία ελάχιστα λέγονται. Από το εάν του έχουν πει ψέματα, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πλεονεκτήματά της, που αποδείχτηκαν δεινά για τους εργαζόμενους. Από το εάν τα κόμματα υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας ή τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών. Σε τελευταία ανάλυση ο λαός κρίνοντας με βάση την πείρα της ζωής του να καταδικάσει τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και να ρίξει ψήφο στο ΚΚΕ που εναντιώνεται γιατί είναι κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και υπέρ του λαού. Να δώσει με την ψήφο δύναμη στη δύναμή του. Να φοβίσει το σύστημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις απόκρουσης των χειρότερων που έρχονται για να ανοίξει το δικό του δρόμο.


Κ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε η γνωστή ανούσια κόντρα για το «ντιμπέιτ» (2004-05-27 00:00:00.0)
«ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ» ΚΑΙ «ΝΙΚΗ» (2004-02-28 00:00:00.0)
Ντιμπέιτ (2004-02-18 00:00:00.0)
Στην «αρένα» του δικομματισμού (2004-02-18 00:00:00.0)
Εστω και αργά... (2000-03-31 00:00:00.0)
Η "κριτική" που θέλει το ΠΑΣΟΚ (1999-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ